WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Australian Pavilion for the Venice Biennale, Venice, Italy

Wednesday 04 Apr 2012
 

Facelift for Australian Pavilion

 
All images: Denton Corker Marshall 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

11/04/12 Alex Njoo, St. Kilda, Melbourne, Australia
DCM's Tardis-like black box will sit like a black diamond in the folds of the Giardini. While the architectural flavour of the day relies on geometrical callisthenics, DCM has opted to the eternal beauty of platonic shapes. Once again, congratulations to one of the world's innovative architectural partnerships. Well done, guys!
Click for more ...
 

Denton Corker Marshall to design Australian Pavilion for the Venice Biennale 


Denton Corker Marshall has won an international design competition to design the new Australian pavilion in Venice’s Giardini della Biennale, the heart of the prestigious Venice Biennale events.

The new pavilion will be the first of the 21st century contributions to the Giardini, which is undergoing revitalisation by the Venice Biennale. It will replace Australia’s current pavilion, designed as a temporary structure by Philip Cox in 1988. Within a footprint of approximately 320 sq m, the two-level pavilion will provide a new flexible and adaptable exhibition space to showcase Australian visual arts and architecture to international audiences at annual biennales.

The winning design is of the utmost simplicity, architecturally expressed as a white box contained within a black box. The architects have avoided imposing a mannered architectural ‘event’ on the artworks displayed within, rather creating a container on and in which ideas can be explored where the container in no way competes with those ideas.

It is proposed that the matte charcoal finish of the exterior will be from South Australian black granite. The interior gallery walls are standard white, and the floor is polished concrete. Free from affectation and obvious nationalistic statement, it is a powerful, confident yet discrete object within the heavily wooded gardens.

Conceived as an object rather than a building, Director John Denton says the design continues the firm’s interest in small scale architecture that develop around themes of European intervention in the Australian landscape and architecture as land art.

Organised by the Australia Council for the Arts, the competition received sixty-seven entries, with six firms selected to progress to stage 2 of the competition, the selection panel was unanimous in its selection of Denton Corker Marshall’s design.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Denton Corker Marshall
www.dentoncorkermarshall.com

More projects by this architect

Faculty of Engineering + Information Technology, UTS

20 Farringdon Street

Stonehenge Visitor & Exhibition Centre

View Hill House

Stonehenge Visitor Centre

Birmingham Magistrates Court

Tower block, Carlton Brewery site

Civil Justice Centre

Sydney Water HQ

Office Building for Bruntwood, New York Street

Brisbane Square Tower

British Embassy Manila

Bruntwood Offices Manchester

Manhattan Hotel

Brisbane

Dongqianhu International Educational Forum

ANZAC Hall

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site