THONET

WEDNESDAY 22 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Changzhou Culture Center, Changzhou, China 
Tuesday 03 Apr 2012
 
Making waves 
 
Courtesy of gmp 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

gmp gain the top prize in international competition for Changzhou Culture Center 

Architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) have been awarded first prize in the international competition to build the Culture Centre in the newly created Changzhou city centre - competing against KSP - Jürgen Engel Architects, Arata Isozaki and other leading practices. With a total floor area of 365,000 sq m, the building is six times the size of the Louvre in Paris. The new building complex includes a number of museums such as an arts museum, a science and technology museum and a library, together with service facilities supporting the centre for culture in the Xinbei district of the city.

The design reflects elements of Changzhou's southern Chinese culture and the city's prominent water features. The building modules - which cantilever bridge-like in a large arc consist of six 45m-high pavilions which vary significantly inside with their different architectural functions, but form a visual whole from the outside. The space between the art gallery to the east and the science and technology museum to the west forms the public plaza in the centre of Changzhou. With its water features and generous landscaping, it provides an inviting ambiance and serves as a meeting point in the district.

On the 256,000 sq m basement floor is an underground car park as well as numerous shop and retail areas which are lit by lightwells and which are directly connected with the cultural facilities. A water course on the lower level running diagonally through the 100,000 sq m site links all the modules together and acts as a source of lighting for the restaurants in the basement.

With its material and colour, the façade picks up on the regional building tradition: staggered grey slate creates a solid external impression which is contrasted by the bright surfaces with white elements and transparent glass façades on the inside of the buildings.

The Culture Centre reflects Changzhou's tradition carried over into the modern metropolis and will play an important role in shaping the new city centre and its development. The large roof spreads across the six culture pavilions and is used to define the public space for Changzhou's citizens.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Add your name to this project
gmp von Gerkan, Marg und Partner
www.gmp-architekten.de

More projects by this architect

Vanke Co. Office Towers

Basketball Stadium

Tesdorpfstrasse 8

Children's Hospital

National Stadium of Libya

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site