WAD 2014

WEDNESDAY 17 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Swiss Embassy, Yaounde, Cameroon 
Wednesday 28 Mar 2012
 
Swiss Cross design 
 
All images courtesy of Paravant Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Cross-shaped concept proposal for the Swiss Embassy in Cameroon revealed 


Paravant Architects has designed a proposal for the new Swiss embassy in Cameroon, playing with privacy and security with the use of a courtyard. The design of the building is based on two opposing L-shaped structures which are linked by a third element. This layout provides two courtyard spaces to serve the main programme elements of the Chancellery, Ambassador Residence and the Staff Quarters.

The Chancellery facilitating the main public and civic functions of the embassy faces south towards the main plaza and is marked by the iconic Swiss Cross shape of the façade near the entry gate of the plaza. From the Office of the Ambassador on the second floor of the Swiss Cross, there are views of the surrounding neighbourhood and the distant landscape.

The Ambassador residence, connected to the Chancellery by a two-storey corridor allowing controlled access to the representative functions on the ground floor and a private passage to the residence on the upper floor, follows the perimeter of the north courtyard, with views to the courtyard and of most of the embassy compound.

The Staff Quarters are located on the east side of the second floor facing west towards the entry plaza and adjacent courtyard and are rotated off plan from the first floor providing an outdoor terrace for their accommodations, and landscaped to provide a buffer between them and public sight. The private office suite of the Ambassador on the second floor is obscured from view of the public by a perforated screen wall system, but still offers views out across the south courtyard toward the Swiss Cross.

The site of the embassy is surrounded by a stonewall on the ground floor, composed of patterned openings, which serve as a privacy screen for the daily activities, but also acts as a medium for natural breezes and cross ventilation. Within the walls are the courtyards with set of multi level gardens that help facilitate the cooling of the crossing breezes, while providing space for gatherings and events. This approach to the joint function of the screen and ventilation system of the wall was influenced by the Mashrabiva elements that are a part of the local culture and anchored in traditional Arabic architecture.

Key Facts

Status Concept design
Value Undisclosed(m€)
PARAVANT ARCHITECTS
www.paravantarchitects.com

More projects by this architect

Areopagus Residence

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site