WAN Awards

SUNDAY 21 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Bayview Branch Library, San Francisco, United States

Tuesday 27 Mar 2012
 

Voter-approved library moves forward

 
Images: THA Architecture/Karin Payson A+D 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Completion this year for LEED Gold Bayview Branch Library in San Francisco by THA 


Designed by THA Architecture in collaboration with Karin Payson A+D, this new library replaces an outdated facility completed in 1969, with an enhanced neighbourhood branch that celebrates the community’s unique history and culture. The 9,000 sq ft library is part of San Francisco’s voter-approved Branch Library Improvement Program and is one of only eight new facilities from among the programme’s 24 projects. When completed in 2012, the library is expected to achieve LEED Gold certification.

Set on the busy Third Street thoroughfare, the Bayview Branch Library will invite visitors into a serene and secure environment, where the generous use of glass creates a luminous interior and establishes a porous connection between the library and its surroundings. The design, informed by feedback from neighbourhood meetings and inspired by Bayview’s cultural history, also strives to reflect local priorities and invigorate a sense of civic pride.

Street-level window walls will incorporate graphic panels etched with illustrations depicting the multi-faceted history of the Bayview/Hunters Point area, while within the library, interior walls will showcase artwork by local African American artist, Ron Saunders. In plan, the single storey library organises areas for different age groups - from children to seniors - around a landscaped courtyard that will infuse the library with natural light and air. After hours, the building will continue to serve as a community asset, providing access to a large meeting area through a separate entry.

Other elements support environmentally efficient performance and respond to the site’s physical conditions. Inset portions of the roof are lined with clerestory windows and planted with native grasses and perennials, bringing daylight into the interior below while also filtering stormwater runoff. The exterior wall assembly integrates energy-saving stack ventilation and air filtration systems, and a photovoltaic array to supplement the building’s energy needs.

The project is managed by San Francisco’s Department of Public Works (DPW) and the building is being constructed by KCK Builders, Inc. a local Bayview construction firm.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
THA Architecture
www.thaarchitecture.com

More projects by this architect

Sunshine Canyon Residence

Cyan Building

Mercy Corps Global Headquarters

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site