World Architecture Day 2014

SUNDAY 20 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
55 Baker Street, London, United Kingdom 
Tuesday 12 Feb 2008
 
A radical transformation 
 
make architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

make architects complete the radical transformation of the former M&S Headquarters in Baker Street, London 

Make architects have completed this impressive mixed-use development in central London. The original building, constructed in the 1950s, was formerly the headquarters of Marks & Spencer and takes up 1/13th of Baker Street. It has now been transformed into a modern, dynamic complex with 500,000 sq ft of prime office space, 60,000 sq ft retail and leisure space and 25,000 sq ft residential space spread over the basement, ground floor and 8 floors above ground. 55 Baker Street has achieved unprecedented pre-letting figures; with occupants including BDO (the 5th largest accountants in the UK), Knight Frank and the client London & Regional who have established their head office in the building. While providing an exceptional range of flexible and highly efficient office spaces, the approach was not just to merely renovate but to completely reinvent the entire building as a landmark development. Despite its radically improved appearance, 50% of the existing built fabric has been retained.

The transformation of the building is expressed by three glass infills or 'masks' which span the voids between the existing blocks to create a unified but dynamically modulated new facade for the building. The distinctive sculptural effect of the building's exterior is carried through into the interior where detailing of an extensive range of bespoke fixtures and fittings - ranging from door handles and ceiling paneling to furnishing fabrics and a range of orange chairs designed for the lobby areas. The faceted theme can be seen everywhere, even on the blinds!

The reception area spans 100 metres wide and to the rear of the building a new residential development reinstates a row of mews houses destroyed during the war and are now affordable, key worker and private homes. In addition to the cost savings represented by retaining and refurbishing the existing building, the scheme has been designed to minimise environmental impact and optimise energy efficiency and has achieved a BREEAM rating of ‘Excellent’. A system of chilled beams offers a controlled environment within office areas, combining exceptional levels of energy efficiency and low running costs, while the glazed mask forms are double skinned and fritted to prevent excessive solar gain. The result is a refurbished building which has achieved higher energy efficiency levels than a new build.

And to top it off two bronze lions will grace the front of the building as a sign of good luck to all who enter!

Key Facts

Status North - Dec 07/South - May 08
Value 0(m€)
Make Architects
www.makearchitects.com

More projects by this architect

Dunbar Place

Leadenhall Development

The Temple House

Pinnacle One

Make Architects Weihai pavillion

More Projects

Latest Jobs in London

Senior Project Architect - Studio Manager

Marketing and Submissions Coordinator

 
ECOWAN