WAD 2014

SUNDAY 21 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
City Administration Office, La Grande Motte, France 
Wednesday 14 Mar 2012
 
Grande office now complete 
 
All photos: Paul Kozlowski 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Admin centre for La Grande Motte respects natural elements of Mediterranean location 


La Grande Motte city, situated at the edge of the Mediterranean Sea, benefits from a soft and moderate climate. The construction of new offices for the technical services of the city of La Grande Motte takes place in a very widely afforested ground. It is a remarkable environment thanks to the natural elements that surrounds it testifying a profound respect for the site’s natural elements while offering a contemporary image. The landscape and architectural project presents a strong unity, stemming from the qualities of the place in order to compose spaces where the environmental quality will be a vector of development.

N+B Architectes paid particular attention to the insertion of the building in the site. It is conceived as a topographic line, drawn by a unique material (wood), offering it a spatial but also a visual unity. It is under this landscape line established by a flat roof that the entities of the program take place. It was thought to emphasise the surrounding landscape while identifying and protecting exploitable outer spaces. Conceived in the continuity of the surrounding vegetation, these limits ease the incidence of the new building in the landscape and create a visual and acoustic filter protecting the workspaces of the outside nuisances. So, the building consists of a fold, developing two side walls constituted in a homogeneous way.

The project proposes a stake in retreat of the glazed facades and the implementation of wooden canopies connecting the high and low entities of the fold. This device creates a thick façade, protecting from the sun while taking advantage of a direct connection between the inside and the outside through wide openings. The device also allows a spatial and visual continuity while answering the Mediterranean climatic constraints. The project is completely wooden built. It is an environmental choice which the architects made by working with local essences of pines, but also in order to assure a technical, constructive and functional simplicity.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
N+B ARCHITECTES
www.nbarchi.com

More projects by this architect

Exploitation Center for Forest Fire Fighters

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site