WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Students Centre - Tianjing University, Tianjing, China 
Tuesday 13 Mar 2012
 
Building from the ground up 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Student Centre inspired by ancient tradition of inverted form with cantilevering floors 

The traditional Chinese garden art consists in putting the simple unit of buildings into a vague or narrow space, at random, to result in a picturesque vision.

When looking at the building concept in Europe, the building reduces volume as it is built up. But in China, the building is constructed with the ground plan often smaller than the roof, which cantilevers beyond.

The Students Center is treated as a Chinese garden in the campus. Each level is built up and twists, forming cantilevered floors, which are orientated differently. As the building twists on its core, the floor slabs may touch each other with their neighbour's slabs at the same level. The corners of every flat may then be a balcony, a corridor, the shading louvers or the entrances canopy.

A suspended translucent belt in aluminum encloses the buildings as a fence, just as in a Chinese garden. This symbolic enclosure allows peoples to access freely to the building, and harmonises with the scale of the big concert hall beside.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Qixin Architects and Engineers
www.qixinatelier.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site