THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Centro di Formazione Professionale, Gordola, Switzerland 
Monday 12 Mar 2012
 
Vocational learning 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Durisch + Nolli Architetti's new building for the SSIC Campus in Gordola 

The new volumes fulfil the existing system and work as a grading element for it. The main unit defines the professional training area and marks the complex's limit towards the countryside, while the rest of the buildings complete and work in synergy with the context. This project gives life to a new urban organism: The SSIC Campus.

The inner circulation has been thought of in a precise and functional way. The aim of the main volume is to make careful use of the plot in order to save green land, used for outdoor training activities. The raised main volume creates parking and storage spaces, limiting the environmental impact.

The project fits the given program in one, single building set at the edge of the plot of land. The building is a single volume, composed of a serial repetition of simple elements. The traditional typology is here characterised by the raising of the complex on a platform and the space below answers the necessity of parking spaces and different storage.

The cover space is marked by the way to the parking entrance and, along the west side, by a second entrance for loading trucks and its flexibility for use is outstanding; it offers more outdoor cover spaces than originally requested, that could be used for many activities. The access to the platform is simple, three ramps are located next to the laboratory entrances that lead to the upper level. On the north side a freight lift for goods and disabled people can be found.

The volume containing the workrooms and teaching rooms is designed to be simple, flexible, and functional. Somewhat like an industry building where students and teachers can experience a professional environment. The big north-facing sheds guarantee the perfect light for any training activity and the closed working spaces help capture the attention.

The raised platform protects the building complex and installations from floods. The network of pillars underneath the platform, each having their own singular foundation resting on a layer of gravel, is positioned optimally from the static point of view, allowing for reasonable functionality. The plate has been thought of as a concrete slab (Cobiax system) 40cm thick that allows different activities and eventually a renovation. In the areas including two floors, the first floor is designed as a solid concrete construction.

The reticular metal structure shaped as a shed covers the whole width and develops along the length of the building, around 140m. The regular use of the same shed element simplifies the construction and allows for the control of costs.

The project is characterised by the use of material and manufacturing that matches with the subjects taught in the centre. The raised platform is simple and rational in concrete. On top of this rough structure lays a light metal structure, in order to contain the weight on the platform. The outer coating skin is of a light steel inox. The internal coating of the walls and roof are realised using a simple metal box (Montanawall), where installation for acoustic insulation will be installed on the ceiling surface.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Durisch + Nolli Architetti Sagl
www.durischnolli.ch

More projects by this architect

Centro di Formazione Professionale

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site