THONET

THURSDAY 2 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Gebze Institute of Technology, Gebze, Turkey 
Monday 12 Mar 2012
 
Tradition meets technology 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

ALP completes new building for Gebze Institute of Technology 

The enclosed area of the Environmental Engineering Department building sums up to 10,000 sq m. Its design philosophy is a delicate and meaningful collision of the ‘high-tech' and Turkish traditional styles. The structure sits at the eastern side of the circular Academic Forum of Institute's Campus. It is spatially organised in three main blocks.

The laboratories are stepped down in three terraces towards the west, the Gulf direction to match the natural topography of the land. The modular laboratory spaces are naturally lit from the terraces through conical skylights. The brutalist cylindrical metallic chimneys serve to evacuate to toxic gases discharged from the labs. The vertical shafts below transport utilities to the lab spaces on all floors. The block of the labs terminates with a solid WC unit at the western end. Quadrocircular skylight elements cover the corridors feeding the lab spaces.

The extraordinary central atrium-foyer with an ellipsoid space frame roof finished with composite aluminum panels offers an overwhelming meeting space collecting / distributing people as an articulated junction. It's a transit zone between the lab section and the classrooms / administration block. A free-standing and perforated space-divider wall element longitudinally divides the atrium space in two and transport the steel stairs from the upper entrance to the lower entrance. The atrium-foyer opens to a protected courtyard at its side.

The classroom / administration block that penetrates the central atrium is a five level square structure depicting Turkish traditional architecture and is slightly rotated from the normal structural grid to directly face the panoramic view towards the Gulf of Izmit. The floors of the structure are integrated by a central void gradually enlarging towards the pyramidal roof which, in turn, is culminated with a skylight. The Masterplan of the Campus has been prepared by the same architect.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Alp Architects & Planners Ltd
www.alparchitects.com.tr

More projects by this architect

TRANSMAR: Europe-Asia 50 km Floating Bypass Viaduct

Malatya City Hall

Gebze Institute of Technology - Department of Electrical-Electronical Engineering

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site