THONET

THURSDAY 2 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Sipprelle Field House - St. Andrew's School, Middletown, United States 
Monday 12 Mar 2012
 
For the athletic academic 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Voith & Mactavish Architects compltets new facility for St. Andrew's School 

The new LEED Gold registered Sipprelle Field House provides St. Andrew's School with enough space to support the school's mission of allowing all students to participate equally without compromise to their schedule. St. Andrew's believes that individuals grow through amateur athletics, and by experiencing the values of teamwork, resilience, discipline, sportsmanship and poise under pressure. Priorities at the boarding school include creating and maintaining an inclusive and supportive environment for the students, which extends to athletic pursuits.

The school focuses on promoting health, safety, and teaching team bonding and responsibility. These priorities were kept at the forefront when designing the new field house, as all types of athletes can train in the same spaces and realise their potential together, with no separation or division, which was previously the case in their existing gymnasium. The new field house fosters support amongst the students, creating a cohesive environment. 

In its expanded form, the new 51,000-sq-ft athletic facility houses ten squash courts, a 5,000-sq-ft weight and fitness area, a 20,000-sq-ft field house, an exhibition  basketball court, wrestling room and multipurpose studio. Locker rooms, laundry and equipment storage fill out the program.  

The scale of the new space was kept small to respect the existing buildings on campus and to assist with green design initiatives, as much of the existing structure as possible was repurposed to accommodate updated facilities. The field house floor is depressed fifteen feet below grade to take advantage of the earth's fifty five degree temperature. By reducing the perimeter, the need for heating and cooling is reduced for the high volume space. The above ground portion and jogging track at grade makes use of glazing to allow 100% natural lighting during the day, while providing athletes with spectacular views of campus.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Voith & Mactavish Architects LLP
www.voithandmactavish.com

More projects by this architect

Joe's Café

Math and Science Center

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site