WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Haverstock Associates, London, United Kingdom

Monday 12 Mar 2012
 

Education is the key

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Haverstock Associates present a collection of schools and a church buildings 

Haverstock Associates prides itself on being a practice about people, designing spaces for people. They are passionate about design but believe in making the process of architecture exciting and rewarding for everybody. Sustainable thinking is integrated with design, construction methods and technologies, and choice of materials.They have used the following projects in support of their submission:

Stanley Park High School: Completion December 2011.
The new SPHS is transformational not only for its state-of-the-art new buildings but also through its innovative education agenda. The curriculum is themed into three major subject groups which translate to three major zones in the building. An integral ASD department allows enables integration into the mainstream wherever possible.
Based on the "schools within schools" approach SPHS will provide a human scale education, culminating in a project and group based teaching approach for Years 7/8 within three flexible, vocational studios. The whole school is grouped around a unifying central winter garden space.

Church Cottage: Restoration and extension, completion 2013.
Church Cottage, cited as a locally listed example of key regional vernacular architecture, lies terraced into the banks of the rolling hills of South Wales. The self-build proposal seeks to preserve the original building fabric using lime mortars and breathable construction techniques developed in consultation with conservation planners. Despite these restrictions it has been possible to gain planning permission for a distinctive extension of rubblestone and slate roofing, with a glazed link between the new and existing.

Tuke School: New build Special Educational Needs School, completion October 2010.
The key concept is ‘the sensory school': throughout the school there are integrated sensory features, from the building form and materials to the sophisticated, integrated ICT facilities. These offer tools for learning and wayfinding, and help develop life skills. The building plan is simple and legible. Exterior cladding materials are carried into the internal environment to assist with orientation. External areas are clearly delineated, and provide play and learning spaces which reflect the needs and vulnerabilities of the students. The building features green roofs, ground source heat pumps and earth tubes, a mixed mode ventilation system with heat recovery and is connected to a district heating scheme.

Wimbledon Chase School: Primary school expansion, completion August 2011.
The key to this primary school expansion scheme is a simple rationalisation of key stage groupings across the existing accommodation with a coordinated access strategy.These changes are facilitated by the addition of a two storey wing that compliments the existing long frontage of the neo-Victorian school building. The new wing expresses the local dialect of gable and window proportions and reinterprets these into a sophisticated yet modest masonry building. The school uses a Ground Source Heat Pump allied to strategy of natural ventilation and thermal mass to achieve a significant reduction in carbon emissions.

Livity Primary School: New build Special Educational Needs primary school, completion May 2012.
The school, presently on-site, will cater for children with Autistic Spectrum Disorders and Profound and Multiple Learning Difficulties, providing much needed facilities to improve their lives. The new building presented the design team with a number of challenges as the new site is only marginally larger than the required building floor area. As a result of this the school will operate over three floors with internal ramped elevated walkways, staircases, and lifts in a varied vertical circulation strategy. The horizontality of the accommodation is emphasised by the use of dark engineering brick to the ground and second floors, contrasting with a ribbon of folded perforated stainless steel cladding panels to the first floor.

Emsworth Baptist Church: Completion July 2014
The church requires a building that is contemporary in outlook while still respecting the character of Emsworth, and its surrounding conservation area. The design has been made to offer flexible space where every room works extremely hard, and a community based ethos pervades the designThe masonry volume of the building appears to have been carved from one solid element, in response to the shape of the site boundary, the immediate building context, and the required space requirements internally. The proposal features a masonry tower to the prominent High Street corner which begins a dialogue with the existing historic context.


Key Facts

Status
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Haverstock Associates LLP
www.haverstock.com

Latest Jobs in London

Project Coordinator

Senior Architect - Workplace

Architect - Historic Environment

Qualified Architect

Head of Programme: Architecture

Creative Individuals

Director of The Architecture Foundation

Project Architect

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site