THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Neri&Hu, Shanghai, China 
Monday 12 Mar 2012
 
Something new... 
 
Neri&Hu Design and Research Office 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Neri&Hu's first building in Singapore 

For a private residence in Singapore, Shanghai-based architecture firm Neri&Hu Design and Research Office pays homage to the client's Chinese roots by taking cues from the Siheyuan courtyard house, a vernacular typology found in the northern regions of China. In essence, the courtyard house can be thought of as a spatialisation of Chinese notions of domesticity. It expresses the relationship between periphery and core, celebrating the inner zone as a space for the family to gather. It speaks to the complex relationships between the "self" and the "communal," layering public and private in a spatial procession. It is an embodiment of hierarchical order inherent in multi-generational living, unique to the traditional Chinese family structure. While respecting these ideologies, Neri&Hu offer a fresh reinterpretation of this traditional typology in order to contextualize the project, situated in a tropical climate and needing to accommodate four families across three generations.

Rather than simply adopt the rudimentary formation of a courtyard house, Neri&Hu have evolved it from a blockish mass into two elegant "L" shaped volumes which begin to open up the inner courtyard to the lush nature that surrounds. Continuity between exterior and interior, a typical feature of tropical living, is taken literally here. Lifting the private living quarters off the ground, the ground surface across the site is expressed as a monolithic base which flows from inside to outside. The transparent glazing of the first floor allows the landscape to penetrate into the interior while living spaces begin to spill out into gardens and pools and in essence "occupy" and "claim" the outside. A meandering strolling path encircling the site produces uninhibited views across the property, while water features stitch the building inextricably into the surrounding landscape. In effect, the entire stretch of land is here occupied; the whole site becomes "home."

The layering and overlapping of materiality in the house is a key strategy in reinforcing the notion of continuity, from the uninterrupted vals quartzite ground plane with glass enclosed public areas to the wood-clad private spaces above. The ebonized teak louvers enveloping the bedrooms on the second level are all operable to allow individual inhabitants of each of the thirteen bedrooms to adjust the degree of their connection to the outside, both climatically and visually. On the corridor side of the bedrooms, additional perforated wood screens in white oak can fold and be tucked away, allowing full openness across the depth of the building. Double-height spaces begin to reveal the strata of the materially distinct layers, while at the same time encouraging interaction between personal and communal realms. Blurring the boundaries of inside/outside, land/house, private/public, Neri&Hu's design for this 2,888 square meter house is a series of complex spatial conditions which respond to the intricate nature of inhabitation, tradition, family, and domesticity.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Add your name to this project
Neri&Hu Design and Research Office

More projects by this architect

Design Collective Store

Latest Jobs in Shanghai

Associate Interior Designer – Workplace - Shanghai

SENIOR LANDSCAPE / URBAN DESIGNER - SHANGHAI STUDIO

Associate Director – Architecture – Shanghai Studio

GRADUATE LANDSCAPE / URBAN DESIGNER - SHANGHAI

Architect

All jobs in Shanghai

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site