THONET

WEDNESDAY 22 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Lusail Marina Mall, Lusail, Qatar 
Wednesday 07 Mar 2012
 
Green light in Qatar 
 
All images courtesy of HOK 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

HOK granted planning for Lusail Marina Mall inspired by the meeting of water and land 


HOK London has been granted planning approval from Lusail Municipality for its Marina Mall designs, a prime retail and leisure facility, located on the east coast of Qatar, approximately 15 kilometres north of Doha city centre.

The Lusail development, a newly constructed district within Doha, comprises of 37 square kilometres of waterfront land that is master planned into 19 integrated and diverse mixed-use districts. The city’s vision is to create a vibrant, community-oriented lifestyle.

Barry Hughes, Vice President, HOK London says: “Lusail, Qatar’s future city, will offer the very latest in modern urban living and it was important that the design of Marina Mall complement that inspirational vision. By mixing natural forms with traditional architecture typologies we’re trying to make a technological as well as imaginative step forward in place creation.”

HOK’s design is inspired by natural forms created when water and land meet. Five interconnected retail islands link the mall into the landscape and back to the water. A body of water running throughout the centre of the scheme guides the visitor through the mall, leading to and from the marina, whilst internal waterfalls provide a visual connection between the different levels. The spaces between the five pebble shaped islands are carefully landscaped, creating a series of green spaces.

The mall, which totals 60,000 sq m (GLA), includes three levels, with an additional 10,000 sq m hypermarket at basement level. The mall will also house cinemas, restaurants with terraced dining overlooking the marina, and spa facilities. Smaller pods embedded in the landscape around the mall are designed to animate the threshold between the mall and the marina. These will house additional retail space, exhibition spaces and entertainment areas that include leisure activities such as a skate park and children’s play area.

Key Facts

Status Concept design
Value Undisclosed(m€)
Add your name to this project
Editorial

More projects by this architect

Technology and Design Centre

The Architects' Ball

RIBA international design competition for Centenary Square

Taichung Condominium Tower

11th Street Bridge Park

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site