WAN Awards

SATURDAY 29 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Frick Chemistry Laboratory - Princeton University, Princeton, United States 
Wednesday 29 Feb 2012
 
A positive reaction 
 
Copyright 2011 Warren Jagger 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New home for the Department of Chemistry on Princeton's historic campus 

This building provides a new home to reinvigorate the Department of Chemistry, integrating teaching and high-level research spaces in a facility which enhances interaction, collaboration and creativity. The design rethinks typical component organisation: offices, normally placed surrounding the laboratories themselves (and therefore blocking light and views into these spaces) are accommodated in separate towers facing the campus woodland, whilst laboratories are housed in a deep, glazed linear block to the rear.

These are separated by the focal point of the building, a dramatic 75-ft-high atrium which serves as a centralised circulation, interaction and meeting space and which offers views both into and out of these surrounding spaces. Off of this are Social Spaces of varying sizes designed to maximise interaction among students and faculty members known to be reticent. Most spaces in the building are glazed and provide superb visual connection to inhabitants and passers-by, helping to demystify the process of chemistry education and research.

Located on a gateway site near the principal southern entrance to the historic campus, Frick is part of a greater campus effort to consolidate related schools within in a new 'Science Neighbourhood'. One of the principal aims was to set a new standard in energy-efficient design for chemistry research buildings throughout the US. One of the most prominent sustainable features is the large photovoltaic panel array which is located above the glazed atrium roof and which cleverly works 'double-duty' as an integrated shading device.

Other features include a pre-manufactured engineered façade system, occupancy and daylight sensors to control dimmable fluorescent lighting systems, individually-controllable radiators and ceiling-mounted chilled in the offices that are linked to a room’s thermostat. These features are coupled with a sustainable energy monitoring station in the atrium to provide constant feedback about building consumption and solar production.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Hopkins Architects
www.hopkins.co.uk

More projects by this architect

Living Planet Centre

London 2012 Velodrome

Olympic Velodrome

Frick Chemistry Laboratory, Princeton University

North College Redevelopment - Rice University

Kroon Hall - Yale University

Newton & Arkwright Buildings - Nottingham Trent University

La Spezia Hospital

Hopkins school projects

Brent Civic Centre

National Lawn Tennis Centre

VeloPark London 2012

The Smallest Cinema in the World – For the Wealthy and the Good

Bryanston School, Music Department

Dubai World Trade Centre District

Dubai Gate Village

Cricket Stadium

VeloPark

Hostry Building

Shin-Marunouchi Building

Evelina Childrens' Hospital

Evelina Childrens Hospital

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site