THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
St. Jobsveem, Rotterdam, Netherlands 
Wednesday 30 Jan 2008
 
Facelift for warehouse 
 
Photography courtesy of Robert Platje 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

St. Jobsveem former warehouse to residential building 

Jobsveem is a former warehouse and now a state monument on Lloydpier quay in Rotterdam. It is a rough, dark and sturdy building. Jobsveem has a closed character to protect goods from too much daylight, rain and wind.

With the re-designation from warehouse to ST JOB residential building, daylight has entered the structure. The unique character has been retained, but three glazed atriums introduce daylight as well as views to the adjoining dwellings. Located in the atriums are the main stairways, lifts and entrances for the ground floor; a lively light-filled space where residents meet one another.

The upper floors of Jobsveem are marked by endlessly long floors (103 x 25 m) with cast-iron columns. The lack of bearing walls meant that the floors could be subdivided as required. The same flexibility can be found in the floor plans of the dwellings. It is possible to turn as much or as little floor area of ST JOB into residential space as desired. The admission of daylight and the availability of lofts with floor areas as required have resulted in a unique building.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Add your name to this project
Mei Architecten en stedenbouwers BV.
www.mei-arch.nl

More projects by this architect

25kV

Latest Jobs in Rotterdam

Junior PR Officer – Rotterdam

Experienced Revit Architect/Manager – Rotterdam

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site