WAN Awards

SATURDAY 20 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

SPA Bhopal, Bhopal, India

Monday 27 Feb 2012
 

A productive collision

 
Abin Design Studio 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Spa Bhopal speaks for a productive learning environment integrating exterior with interior spaces 

Bhopal is a city of lakes, tradition and simplicity. The conceptual design, based on predefined zoning, stresses on establishing an architectural vocabulary for the campus and in small ways through elemental design, symbolic of the gorgeous city of Bhopal. An institute designed for budding designers and then the maestros are the inner soul of the complex. The inner soul needs a shell. Shell and soul belong to each other and to themselves. The built forms developed from climatic factors forms a shell for its soul providing them with spaces to imagine, innovate, learn and be inspired.

Construction using concrete and steel structures and façade treatment of exposed concrete, glass and jaafri allow for low cost and speedy implementation. Repetitive models have been designed keeping in mind the need for future expansion. Keeping in mind the soil conditions and site contours, the academic built form has been deliberately designed along a linear axis with a ‘design street’ - central promenade around which the blocks would be built. The promenade, with landscape elements at different level becomes the focal part in the design of the academic block. A boat placed in the water bodies acts as a design element symbolic of the city of Bhopal around a lake.

Designers can’t be restricted to time or space. The promenade gives them the freedom to sit, walk, create and imagine at leisure and find their own comfort zone. The jaafri clad blocks allows a visual connection from the inside to the activities taking place outside. The different coloured jaafris casting shadows on the solid surfaces in interesting patterns liven up the entire space making it a very dynamic and animated spatial experience. All major areas of the academic block are designed to face north-south direction. Solid concrete massing on the west side protects the interiors from harsh direct sunlight. Concrete canopies on the roof which hold together the steel structure act as partial sun breakers. They allow natural light to filter in through the actual roof. Apart from the functional aspect these concrete holders also enhance the visual impact the built form creates.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Abin Design Studio
www.adsdesigns.co.in

More projects by this architect

International Management Institute

Abin Design Studio

International Management Institute

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site