WAD 2014

WEDNESDAY 30 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
University of California Berkeley School of Law - South Addition, Berkeley, United States 
Friday 24 Feb 2012
 
Giving back to the community 
 
Photography by Tim Griffith and Steve Whittaker 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Ratcliff's new addition offers a cohesive campus experience for students and the public 

UC Berkeley’s School of Law is regarded as one of the United States' preeminent Law Schools. Founded in 1894, the school has been in its current facilities since 1951, where a series of disparate additions diminished campus identity, clarity of entry and ease of way-finding. Sited on an underutilised courtyard, the addition takes advantage of scarce land by placing two full floors below grade. At grade, a transparent, single-storey pavilion, framed by a terraced wall, sun-lit courtyards and a rooftop garden, boasts a multipurpose classroom flanked by a café and student lounge. Below grade are two levels of reading rooms, seminar rooms, offices, compact shelving, a computer lab, and main reference desk. Together, these elements anchor a vibrant social heart and academic center for the school.

“This enterprise embraces the future of legal education and ensures Berkeley Law’s continued leadership as we celebrate our centennial year,” said Dean Christopher Edley, Jr. Using the exterior materials inside unifies indoor and outdoor elements and strengthens connections with the surrounding courtyards. The new café and student lounge foster creative interaction by providing a wide variety of informal and formal learning environments. Extensive site-work throughout the Law School complex unified its existing and new elements and better connected it with the surrounding campus and urban environment creating a stronger entrance and cohesive campus experience.

In the end, the project’s reuse and expansion significantly minimised the environmental impact by avoiding unnecessary tear-downs and rebuilds. By increasing the longevity of existing facilities through key renovations, and by introducing a new structure that could address critical functional and social needs while gracefully connecting old and new, the design team forged a new presence for Berkeley Law that will endure for another half century.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Ratcliff
www.ratcliffarch.com

More projects by this architect

University of California, Berkeley, School of Law

 
Vola
ECOWAN