WAN Awards

SUNDAY 21 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Lamoricière School Group, Paris, France

Wednesday 22 Feb 2012
 

Building a sustainable future

 
Photographers Thomas Jorion & Fabien Terreaux 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

06/03/12 marco, florence
Very good!!!! congratulations
06/03/12 marco, florence
Very good!!!! congratulations
 

Award Entry

archi5's new school building creates a sustainable landmark for Parisian neighbourhood 

The design of this restructure and expansion is based on a careful reading of background characteristics. The school group suffered many failures due to spatial overlapping of functions. This was leading to confusion between flows and a lack of visibility of the kindergarten and its access from the Boulevard Carnot. The urban position and ambition of the program led archi5 to design a project that offers a landmark for the neighbourhood; a meeting and exchange place open to its environment.

The building is subtly inserted in the existing surroundings while affirming its public facility characteristic. The decomposition of the volume allows for the inclusion of new equipment in the extension of the kindergarten template while respecting the scale of neighbouring buildings. The architects proposed a comprehensive strategy with two complementary goals; a volumetric composition that provides independent reading programs and their access, and cohesion of the school group as separate entities with a new urban facade on the Boulevard Carnot.

The project is part of a process of optimising the overall cost and the inclusion of environmental criteria and sustainable development. It was constructed according to the goals of the climate plan of the City of Paris, 50 kWh/m3/year. The reflections conducted during studies and works have followed several lines: program technical requirements; relevance to the architectural design of the project; durability and cost optimisation; operation, maintenance and maintenance materials; ease of use; optimisation of operating costs and maintenance in terms of investment costs, as well as optimisation of maintenance of technical systems implementation.

Sustainable development specifics include comfort ventilation, canadian wells, wooden frames and light facades, as well as a highly isolated vegetated roof on the north and photovoltaic cells on south roof.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
archi5
www.archi5.fr

More projects by this architect

Anthony

Marcel Sembat High School

Nya Årstafältet

District Z8

Marcel Sembat High School

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site