Tenders Today

WEDNESDAY 16 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Knightsbridge Schools International, Geneva, Switzerland 
Friday 17 Feb 2012
 
The spaces in between the spaces... 
 
Copyright Studio Seilern Architects 2012 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Studio Seilern creates a prototype with collaborative spaces for learning beyond the confines of the classroom 

Studio Seilern Architects tested this 7,000-sq-m, new-build concept design in Geneva for independent school group Knightsbridge Schools International. The brief was to accommodate four-form entry for 640 primary pupils, including an Early Years Centre, while upholding KSI’s holistic educational ethos. The result is a highly adaptable prototype architecture focusing on the school’s three key elements: collaborative spaces, indoor / outdoor and active learning.

By concentrating on the spatial communication across the school and its surroundings, the prototype design delivers a wealth of benefits not achievable within the confines of the traditional classroom. Group activities foster community and enhance critical thinking. With this in mind, each small classroom shares and is connected to four other classrooms by a collaborative space. By providing oversized balconies, every classroom cluster has an adjacent external green space for indoor / outdoor learning. Each cluster is then integrated along the principal circulation route to the rest of the shared school facilities.

The geometry of the school responds to the needs of the brief. On the first and second floors, wide landscaped balconies with activity areas provide protected play spaces directly adjacent to the classroom, encouraging active outdoor learning, proven to aid cognitive development, particularly for Early Years pupils. They also act as umbrellas to reduce noise from the nearby airport. The central courtyard and transparent volumes enhance the experience of a park-within-a-building, while a natural flow of green space was created across the external boundary.

Bringing nature into the heart of the complex ameliorates physical and mental wellbeing. It can be used as a versatile tool to enrich the curriculum, as well as helping pupils understand the need for sustainable relationships between themselves and the world they inhabit. Following the success of the Geneva study, KSI started to implement this methodology in their Turkey and Montenegro schools.

The classroom cluster modularity and the blurring of the boundaries between indoor / outdoor teaching environments are key features that contribute to the design’s adaptability for new build or refurbishment projects of any size, while the educational benefits they enable bridge geographies and cultures. KSI are currently investigating this model for schools in Bogotá, Ghana and Panama.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Studio Seilern Architects
www.studioseilern.com

More projects by this architect

Future Reception

WAN House of the Year Award 2012 Winner

Jabi Lake

Gota Residence

Lekki Beach Residence

More Projects

 
ECOWAN