WAD 2014

WEDNESDAY 30 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Xi'an Jiaotong Liverpool University, Academic Building, Suzhou, China 
Thursday 16 Feb 2012
 
Go with the flow 
 
Eduard Hueber, archphoto.com 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New science campus inspired by Suzhou's famous water gardens 

Inspired by the famous water gardens nearby in Suzhou, the Integrated Science Campus proposes a new academic paradigm in which building and landscape interact to form an innovative environment for learning and discovery. Instead of the traditional, static ‘quadrangle’, the design adopts a more dynamic strategy of horizontal and vertical layering to create a series of interwoven spaces that optimise movement, interaction and environmental response.

The design locates high-traffic lecture halls at grade, where the ground plane rises to enclose them in a sculptural landscape of water pools, green walls, garden roofs, and continuous walking paths. Formed around and over this landscape array are a series of sinuous metal armatures that define courtyards and organise larger spaces on the site. Finally, classroom, laboratory and office spaces, clad in glass and ceramic tile, are inserted into the armatures to express the integration of technology and nature.

Within this approach, a number of important strategies are emphasised. Classrooms and offices are planned within a modular system to permit future adaptability; laboratories are designed as flexibly partitioned 'lab lofts' that can accommodate changes in teaching or research as institutional needs evolve. Faculty offices provide direct access to teaching and research spaces; multiple entries, exterior stairs, lounges and circulation links create an interactive framework for a variety of campus experiences. Ultimately the design supports a pedagogical strategy of ‘active learning’ that encourages interactive, collaborative activities both inside and outside the classroom.

The design of the project also responds to environmental parameters through a series of strategies that optimise daylighting, water use and energy consumption. By integrating architectural and environmental systems in new ways that evoke the nearby water gardens, the project aspires to create an authentic expression of both the collaborative vision of the university and the unique physical and cultural landscape of Suzhou.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Perkins+Will
www.perkinswill.com

More projects by this architect

Lucile Packard Children's Hospital at Stanford University Medical Center

Kuwait University Teaching School

 
Vola
ECOWAN