TUESDAY 23 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Sporaarchitects, Budapest, Hungary 
Thursday 09 Feb 2012
 
Going deeper underground... 
 
architecture: sporaarchitects, M4 general architect: Palatium Stúdió, photo: Tamás Bujnovszky 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Sporaarchitects design Fővám tér metro station, a new gateway for the historic downtown of Budapest 

The station is more than a simple metro station, it is a complex traffic junction of the city, an interchange spot for tramways, buses, metro, ships, cars and pedestrians, which altogether create a unique open public space above and under the ground.

The station is divided into two main structural parts as well as two building methods. There is a box structure built through an open pit from the surface. The other part of the station is under an existing building and the river Danube it is built using mining methods. The box is supported by three levels of reinforced concrete beams, the structure of which is similar to a net. There are three layers of this network, which keep the walls of the box like a bone-structure. The design of the box is determined by this sight of concrete net-structure.

In the other part the tunnels have a curved cross section. The walls and the columns will be covered with ceramic tiles of the artwork type, reflecting to the Zsolnay ceramics of the Gellért hotel, which is nearby the site.

Due to the construction technology, huge rooms have been created in the inner spaces of the stations. The section of the space is proportional to cross section of average street in downtown Pest, built in the eclectic period in the 19th century, so the station can be interpreted as an inverse street or square under the surface.

Playing on natural light has been an important aspect in the architectural formation of the entire line. The main goal is -apart from giving enough light of course- to attend on the interior design and show the architectural forming as much as possible. On the surface of Fővám tér a huge square will be created without traffic. This will allow of locating glassy, crystalloid skylights, which will let the sunlight reach the platform level, emphasising the unique character of the beam network.

Key Facts

Status onsite
Value 0(m€)
sporaarchitects
www.sporaarchitects.hu
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site