WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
39 Social Apartments, Paris, France 
Tuesday 31 Jan 2012
 
A rhythmic facade 
 
Luc Boegly photographe 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Light and airy social housing is completed by Paris-based O-S Architects 

Located on a former industrial site, the project of 39 social apartments is part of a master plan of three housing projects organised around a generous garden. The project stands along Rue Pierre Vaux made up of two volumes of three and four floors. Its corner situation implies a specific work on this urban link.

The building adopts the inflection of the street, while the gabled facades usually blind are open to the neighbourhood. A wide deck adjacent to the building overlooking the central garden, articulates and connects its level with the ground floor apartment level.

The building was designed and built based on two principles: density and generosity for the city and for the users. Housing are organised in a single volume surrounded by balconies, whose privacy is ensured by a set of colored wooden slats.

The work on the envelope provides a strong identity to the building, gives a kinetic character to the facades and offers sun and visual protection. As a vessel of a thousand sails reflecting the various colours of the sky, the project provides a range of colors from white to blue, which vibrates with the changing light of the day.

The project contrasts with the heterogeneous architecture of the neighbourhood, and brings a hint of color and a sensitive daring. The floors slide with each other, creating the effect that the volume gradually opens out. As a boat deck, the balconies are real external rooms that are now inhabited in many different ways.

The apartments are organized around two vertical distributions, one for each part of the building. The A cage distributes 16 apartments by a staircase with natural light, the B cage distributes 23 apartments by a lift and a staircase. A basement level provides a 39 car park places.

Most of the apartments have several exposures, because of the different situations offered by the building. The plans of the apartments have been optimised to reduce the surface of the corridors. Generous openings light up all the rooms including kitchens.

The project is part of an environmental approach, respecting the THPE 2010 objectives and the CERQUAL profile A certification. To achieve these objectives the thermal insulation of the building is reinforced and all thermal bridges phenomena are reduced. The compact construction also minimises heat loss. The solar orientation has been optimised to take advantage of free solar gain.

This project is a simple answer to the sustainable development concerns and to the particular urban context. It is an ambitious project for a social property developer who has transformed an ordinary commission to provide quality housing with generous living spaces.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Ateliers O-S Architectes
o-s.fr
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site