World Architecture Day 2014

FRIDAY 18 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Vaikuse Aed - The Garden of Silence, Tallinn, Estonia 
Tuesday 24 Jan 2012
 
The Garden of Silence 
 
Courtesy of Atelier Thomas Pucher 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Atelier Thomas Pucher wins competition for the new Music and Ballet School in Tallinn 

Atelier Thomas Pucher has won the international competition for the Tallinn Music School, Ballet School and Georg Otsa Music School in Estonia. With a floor area of 24,600 sq m, the project combines the facilities of a music school, ballet school and primary school. The key concept was to create not only a building but also a new meaningful city space connecting the people, the place, its history and their music.

The building delimits the boundaries of the plot, enclosing an expanse of green at its core: a garden that is urban yet isolated from the hubbub of the city. The garden is designed to be a magical and untouched space, a wild forest open to the people but protected by the building. This fairytale atmosphere is reinforced by scenic elements: by steps, trailing roses and hidden woodland paths. The garden also forms part of the life of the building, offering the flexibility to host performances of various sizes.

The large staircase, reminiscent of the Malaparte house, leads from the garden up to roof level. It also provides a perfect place for sitting, relaxing or for seating people during open-air performances. Flexibility of space is one of the major themes in the functional concept, responding to the challenging and varied programme of the building.

More public areas - such as the concert halls - are oriented towards the street, while the music room and dormitory rooms benefit from the silence and tranquillity of the garden. The structure also allows new interior configurations, thus accommodating the school’s potential demands of the future. The spatial organisation of the buildings emphasises the omnipresence of the garden, with glazed façades forging a strong connection between the interior and nature.

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Atelier Thomas Pucher
www.thomaspucher.com

More projects by this architect

Cube of Education - Amstetten School Campus

Atelier Thomas Pucher

Healing Gardens

The Garden and the Tower: The OIC Headquarters

Jõekaare Residential Tower

Sinfonia Varsovia Concert Hall

 
ECOWAN