World Architecture Day 2014

SUNDAY 20 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Molloy College, Rockville Centre, New York, United States 
Thursday 19 Jan 2012
 
The real Molloy 
 
All images: BRB Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Molloy College undergoes drastic internal redesign at the hands of BRB Architects 


BRB Architects has completed the 57,000 sq ft campus centre and associated main quadrangle at Molloy College. Intended to be the centrepiece of the College’s transformation from a commuter college to a 24-hour learning community, the ‘Public Square’ will support student life with spaces such as a café, lounges, study rooms, student club space, a bookstore and an art gallery. In addition, the centre houses a 550-seat theatre, as well as rehearsal and office spaces for the music department.

The ‘Public Square’ creates and frames a central campus quadrangle. A café, lounge and study space are located on the east side of the building, overlooking the quadrangle through the largely glazed east face of the building. The indoor spaces are an extension of the quadrangle, together creating a vibrant centre for student life at Molloy.

The building is organised as a series of three layers separated by open-ended circulation spines, which allow visual connection to the Molloy Campus. The masonry-clad westernmost layer houses support spaces and enclosed offices. The loft-like central layer of the building with its exposed steel structure is designed for maximum flexibility, allowing multiple uses on a daily basis as well as being engineered for future reconfiguration as the needs of the campus community evolve.

This zone contains larger spaces such as the multi-purpose space, the art gallery, student club workrooms, and the information commons, a flexible, technologically enabled space. This open zone is punctuated by a large sky lit atrium, connecting spaces vertically and creating a vibrant bustle throughout the building. The glass and zinc clad easternmost layer of the building acts as a veranda, visually connecting lounge and study spaces to the outdoor quadrangle. Here in the most permeable layer of the ‘Public Square’ we see the interaction of indoor and outdoor activities that support the thriving learning community at Molloy College.

A 550-seat theatre forms the southernmost mass of the building, and is articulated as a discrete pavilion. The slight rotation of the theatre volume begins to gently enclose the main quadrangle while creating a pedestrian gateway from the western parking area, through the lobby, to the campus quadrangle.

Through the use of sand cast red brick, oak doors, and a warm natural colour palette, the building maintains a strong connection to the existing campus fabric. The permeable flowing spaces, combined with the robust authenticity of polished concrete and exposed steel structure, however, reflect the sense that the ‘Public Square’ serves a special function at Molloy College; that of connecting people to each other and to the world beyond.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Butler Rogers Baskett
www.brb.com

More projects by this architect

Trinity Chapel

Canterbury School Aquatics Center

 
ECOWAN