WAD 2014

FRIDAY 19 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
National Art Gallery of Singapore, Singapore 
Wednesday 23 Jan 2008
 
Three finalists to battle it out 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Announcement of top three winning design teams for National Art Gallery 

The international jury panel for the National Art Gallery of Singapore architectural design competition has named the top three winning designs.

They are in the following order:
(1) Studio Milou Architecture from France, in collaboration with CPG Consultants from Singapore
(2) Ho + Hou Studio Architects, a Taiwan-based architectural firm, in collaboration with AEDAS Pte Ltd from Singapore
(3) Chan Sau Yan Associates, a Singapore-based architectural firm, in collaboration with Lekker Design Pte Ltd

The competition, organised by Singapore’s Ministry of Information, Communications and the Arts (MICA) in association with the Singapore Institute of Architects, was launched in February this year. It drew 111 entries from 29 countries worldwide. Recently, five shortlisted teams of architecture and design firms made presentations on their submissions and scale models of their designs to a 7-member international jury, chaired by Professor Tommy Koh, Singapore’s Ambassador-at-Large and Chairman of the National Heritage Board. The teams were selected anonymously in Stage I of the competition, based on design concept and philosophy. They included firms from Australia, France, Taiwan and Singapore.

On the overall standard of submissions, Prof Koh said: “The five designs were of very high quality and provided many creative and excellent design ideas for the National Art Gallery. After careful deliberation and having given due consideration to the imaginative and creative responses to the Art Gallery’s vision, as well as their functionality and feasibility, the Jury have decided on the top three designs that best met the brief.”

Winning Design 1: Studio Milou Architecture
The design scheme by Studio Milou Architecture elegantly integrates the two buildings at the roof level, with the use of a linear draped canopy, supported by tree like columns, while respecting the fabric of the existing monuments. The scheme respects the existing entrances and introduces new ones to make the building porous at street level. A strong street concept runs through the buildings at basement level two, bringing visitors down to this level via large staircases and lifts. The visitors orientate themselves here before making their way up into the higher levels of the art gallery. Internal, dramatic new spaces are created via extension of existing staircases and introduction of new ones. Organisation of spaces takes into detailed consideration how museums and galleries work. Of Studio Milou Architecture’s design, the Jury’s comments were that the scheme had the most delightful design and appeal. The extension of a staircase which leads from the basement to the rotunda acts as a strong architectural solution that at once links the basement and upper levels, which guides the visitor to the very heart of the former Supreme Court. The internal circulation route overall is well-planned in relation to public spaces. The designer has provided a good analysis of the curatorial function and requirement within the building.

Winning Design 2: Ho + Hou Studio Architects
The design by Ho + Hou Studio Architects is inspired by The Kelong, a fragile and delicate structure that was commonly found off the coast of Singapore back in the 1970s. The scheme keeps the identities of the two buildings separate but creates a strong internal axis at the basement level to link the buildings. The visitors enter at B1 level before making their way through a range of terraced galleries, shops and retail spaces. The scheme continues the Kelong theme in terms of architectural forms and the choice of materials and colours. The scheme inserts a new, prominent framework of grids in the courtyards, the language of which is carried through to the roof treatment where lattices and louvers control light admitted through a glazed roof. Of Ho + Hou Studio Architects’ design, the Jury’s comments were that it was a very well thought through scheme on the size and arrangement of gallery and related spaces, with interesting and imaginative use of spaces that are to be retained. It comes across as being respectful of the distinct and separate identities of the buildings.

Winning Design 3: Chan Sau Yan Associates
The design by Chan Sau Yan Associates is an understated scheme with minimal intervention. A main entry portal located between the two monuments is a brightly lit rectilinear enclosure with translucent walls that allow a view to the adjacent historic walls of the City Hall and the former Supreme Court. The connection between various levels of the buildings weaves in and out of the portal in the form of bridges. Visitors enter the gallery through this portal and access the galleries and public spaces at level 2 of City Hall and at ground floor of the Former Supreme Court building. Of Chan Sau Yan Associates’ design, the Jury’s comments were that it is a pragmatic approach with minimal intervention, with a very good distribution of functional spaces, where circulation is straightforward and well addressed.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Editorial

More projects by this architect

Guggenheim Museum

ContainerVille

AND Film Festival

We Are The City

Al Maktoum International Airport

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site