THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Country Club Residence, Mexico City, Mexico 
Wednesday 11 Jan 2012
 
Once upon a time in Mexico... 
 
Migdal Arquitectos 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Migdal Arquitectos complete impressive residence in Mexico City 

The residence is situated on a golf course in Mexico City. The project, has a south-facing orientation and is L-shaped, permitting all spaces to face the ‘great garden' and beyond to the golf course, which becomes the most important garden of the residence.

Given the topography of the land, 3 layers were planned: services basement, as a contemporary "podium" of black stone that supports the entire residence. The second layer is the public, a transparent and light space with direct communication towards the main garden. The third layer, supported by slender metal columns, accommodates the private area. It speaks volumes, representing the spaces found inside. The third layer connects with the ‘tree garden' which preserves all the existing nature of the site.

The residence offers several views, giving public and urban scale especially on the second floor due to its transparency and lightness. The interior and exterior are joined, creating an entirely continuous space. Furthermore, the view from the ‘tree garden' gives an effect of absolute lightness.

The common areas are directly merged with the exterior garden, making one united space. An element of great presence is the living of double height, covered with glass all the way around. It is defined with a hanging wall that unfolds from the ceiling, giving scale and confinement to the space.

An ‘interior street' integrates the two upper levels; the street is the central atrium bathed in natural light thanks to a series of translucid grass mullions suspended from the ceiling. The finishing touch at the end of this street takes effect in the upper part with the nature of the ‘tree garden'.

Few materials are used. Black stone, beige marble, aluminum and glass for the exterior. For the interior, woods and the same beige marble as the exterior. The fusion of the interior with the exterior is achieved through the continuation of these materials, both on the floors as well as on the walls, the sculptured lighting within the soffits and wooden skins running through distinct parts of the residence. Terraces and plazas, blend in with the interior, together with the landscape architecture.

Sunlight was fundamental in the conception of the project, achieving the natural creation of large illuminated areas for most of the day thanks to the glass windows and the ceiling perforations. The sun lighting is controlled through overhangs that cast shadows, providing a respite from the sun. The transparency of the residence creates an inverse effect; in the day the residence is bathed in natural light and at night looks just like a lamp, emphasising the volumes and planes that float over the grass.  The residence's artificial light is emitted from crevices in soffits. Some lights hang and others are pedestal lamps, both with sculpturesque designs, specifically chosen for each space.

This entire structure comprises of reinforced concrete with metal elements and some other post-tensioned structural elements the enable the team to achieve clearings and cantilevers of considerable dimensions. The upper floor has a 5-metre overhang from the panel of the columns that permits the creation of a sheltered terrace.

With regard to the special installations, the residence has an automated lighting system, audio and curtain system, energy-efficient lighting, water heating system via two boilers of high thermal efficiency with over 40% energy-savings, radiant floor heating, sensor lighting, air-conditioning, intercom in all areas, reusable rainwater tank, sprinkler system, closed circuit system, hydropneumatic system, emergency plant and an elevator.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
MIGDAL ARQUITECTOS
www.migdal.com.mx
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site