WAN Awards

FRIDAY 28 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Montblanc House, Okazaki, Japan 
Tuesday 10 Jan 2012
 
At the foot of the mountain 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Family home in Japan inspired by mountains and the outdoors 

The plan of the house has a small beauty shop on the first floor. The house is for a family of four: the young couple running the shop, their three year-old girl, and their newborn.

The site, surrounded by neighbouring houses in three directions, is in a quiet residential area. Most houses in the area have only two stories and one is able to see the mountains far away. However, the neighbouring houses and apartments stand close to the site with their windows opening on to it.

The architects began to consider how to create an open space in such a tightly enclosed site .The building has a gable-house-shape with a continuous exterior space from the first to the third floor under a large inclined roof. Five large openings in the inclined roof bring sufficient natural light and air, as well as scenery, into the building. The windows, as "voids," lacking sashes, have a totally different scale from the windows of the neighboring houses. That's why there is a wondrous scale around the area as if the model had been enlarged.

As for the inside of the building,the architects explained the notion that when you're walking in a forest in the mountains, you feel as though you're being gently embraced though you're not actually inside anything. Along the path, where the wind's breezes encircle the trees leaves above, where one can hear the murmur of the wind in the trees, the sounds of the birds singing, and the footsteps of creatures in the hush, there is,the architects believe, an interior-like sense of place, a state that is wholly distinct from urban spaces or open skies.

Furthermore, from amongst a thicket, finding a view of the city at the foot of the mountain, or the blue sky streaming through the leaves and so one encounters many such "exteriors" along the way.

The team asked the question ‘Can we create a place for such experiences in a crowded residential area?' One encounters "outside" at various points as you walk upstairs since the semi-exterior spaces are connected and gently covered with a large luminous roof.

The architects hope to create a diversity of "exteriors" with the various angles and heights of the site, appropriately hiding away the views from the neighbouring sites, as well as a sense of the neighbouring houses' existence.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
studio velocity/Kentaro kurihara&Miho iwatsuki
www.studiovelocity.jp

More projects by this architect

Swelled House

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site