THONET

THURSDAY 2 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Up Over Between House, Marthas Vineyard, United States 
Monday 09 Jan 2012
 
Somewhere in between 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Hutker Architects, Inc. build home to capture the beautiful views of the landscape 

First experience of the waterfront land includes eye height scrub brush, bayberry and windblown oaks; a frustrating sense that there is a fantastic view just few feet away, but it can't be seen. The immediate impulse is to lift the first level of the main living areas up off the ground so one can see over all the waterfront vegetation. 24' building height regulations allow two stories only when the lower level is 18" above the ground. These two conditions led to a tri-level strategy with a master suite located to the East and the Children's/Guest wing located to the west of the elevated main living areas.

 The highly regulated property has a triangle shaped buildable area. The house plan fully fills this footprint along the west edge with the bedroom wing at the north and the pool situated to the south. Moving easterly, the living, dining, sitting and kitchen areas of the house occupy the sweet spot of the lot. The master wing vectors off to the southeast creating differing views and solar orientation for this area while allowing the living areas to be more open to the sweeping southerly views.

Access by car is from the north on a gravel driveway and parking area. On foot, one proceeds to the entry between the two wings of the house defined by ascending stone landscape walls. These walls begin as step stones in the entry garden. The stone wall to the west is actually a stairway to a roof garden above the central living areas.

The house can be experienced by going up and over the whole house enjoying splendid views from the roof and then descending onto the southern terrace. Or, one can walk between the two stone walls to the entry and enjoy the ‘life room' waterfront view perspective offered by full glass walls spanning between. The kitchen cabinets are designed to float like furniture within the glass and stone living areas. The experience is like being outdoors connected with the land from each and every space.

The house is made of stone walls, teak/glass window walls, concrete radiant floors, bronze, teak and cedar. The stone was chosen to compliment the cedar exterior as it weathers in the salty waterfront environment. Geothermal heat pumps are used for HVAC and a green roof is utilized at the roof garden

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Hutker Architects, Inc.
www.hutkerarchitects.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site