WAD 2014

WEDNESDAY 3 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Jewel, Melbourne, Australia 
Monday 09 Jan 2012
 
All angles covered 
 
Billy Kavellaris 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Kavellaris Urban Design completes eye-catching new residential building 

The site fronts a main street to the south and a private car park that abuts and wraps around the northern and eastern interfaces of the site. The car park services the University and is wedged between the subject site and a railway corridor. Although the car park is a private space it is utilised as a public thoroughfare. Jewel draws on classical design principles which we consider to be relevant and essential for contemporary design.

The architects incorporated landscaped streets and laneways within the site to provide spatial separation between dwellings an enabling habitable spaces to receive natural light and ventilation. These separations allow all dwellings to be naturally cross ventilated thereby minimising the need for air-conditioning. Energy efficient lighting, solar panels and a 40,000 litre underground water tank were incorporated for toilet flushing thereby reducing projects the carbon footprint.

The rhythmic boxed geometries are self-referential variations of the architectural language resulting in a sculptured building that evokes a sense of movement. As the building is experienced from the various vantage points, it takes on different readings. This movement is reinforced by the reflective nature of the metallic facades that changes the colour and textural qualities of the building with the varying time of the day. The asymmetrical forms that wrap around the edges of the building form a continuous architectural expression.

The southern elevation has been specifically designed with a staged view of the building typical of the classical order when viewed from the street. Vertical strip windows capture the opposing perspective providing a visual connection and a conclusion to the journey for occupants that have entered the building from Watson Street. The accented double-height entry void that interrupts the rhythmic articulation of the composition emphasises and clearly announces the entry into the building.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Kavellaris Urban Design
www.kud.com.au

More projects by this architect

Perforated House

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site