WAD 2014

FRIDAY 19 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Lawlor House, Pollokshields, Glasgow, United Kingdom 
Friday 06 Jan 2012
 
A grand style 
 
© Andrew Lee 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Gareth Hoskins Architects complete a contemporary interpretation of a grand villa in Glasgow 

The Lawlor House is a new private house within Pollokshields Conservation Area, a ‘garden suburb' with some of Glasgow's finest Victorian villas. The site was formerly the orchard of the Grade A listed building adjacent and remained a vacant plot bounded on three sides by mature trees in existing rear gardens with a wooded public park falling away from the western boundary.

The dwelling is a contemporary interpretation of the ‘Grand Villa' with sliding panels of limestone, render and glass contained within a folding precast concrete band. To avoid ‘overlooking', accommodation is arranged around private courtyard gardens that reflect the ‘U' shape plan of the adjacent villa. The ground floor is terraced down to the front entrance in response to the sloping site. Steps continue from the landscaped courtyards through the family living areas, linking internal and outside spaces. The building sits at the heart of the site, set back from the public park to create a clear approach and line of security. The existing listed boundary wall line is continued from the Avenue into the main body of the building to form a covered entrance area. Light has been maximised in the double height reception area and entertainment suite with cantilevered walnut staircases and a glazed lift providing access to bedroom suites.

The master bedroom on the third floor cantilevers over the drive and opens onto a south-facing roof terrace in response to the client's requirement for sunlight & views across Pollock Park and the distant hills. As well as six bedrooms with en suites and dressing rooms, accommodation required includes a fitness suite with pool, gym, sauna and steam room, a fully glazed family living / dining area and entertainment suite. The design includes a ground source heat pump, insulation exceeding building regulation requirements and sedum roof.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Gareth Hoskins Architects
www.garethhoskinsarchitects.co.uk

More projects by this architect

Aberdeen Art Gallery

The Duncan House

Housesteads

The Bridge Arts Centre

St Andrew Square

Robin House Children's Hospice

The Bridge

Cinema and music complex

Jurmala Workshop

Royal Museum of Scotland

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site