WAD 2014

THURSDAY 21 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
South Quarter, Jakarta, Indonesia 
Thursday 05 Jan 2012
 
Organic architecture to spring up in Jakarta 
 
All images: Atkins 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Highly sustainable mixed use complex in Indonesia presented by Atkins Global 


The concept design of this mixed-use project by Atkins took inspiration from natural Indonesia and elements of architecture are reduced to minimal shapes and geometry creating harmony between buildings and landscape in a natural environment. The organic layout blends forms into each other producing a fluid combination of internal and external spaces promoting a healthy living and working environment. Sustainability was central throughout the design approach, as was the development’s contribution to South Jakarta’s public realm.

The magnificent ETFE dome with retail hub below and multifunctional deck above forms a key focal plaza for the whole development, while carefully designed landscape elements, al fresco dining areas on waterborne timber pads and varying quality outdoor spaces create an alluring experience for the visitor. Analysing the balance of light and shade, the overhangs and louvers were tuned according to the orientation of the buildings and further complemented by an innovative balustrade overlay inspired by the ubiquitous hand woven Indonesian baskets.

A solar orientation-specific, shading calculator was developed for the project and applied to every glazed element to establish the correct number of shading louvers with respect to the variable overhang and solar exposure. This ensured the solar gains were kept within limits to enable the building to use low energy environmental control systems. Passive building elements are included in the environmental control system, with thermal mass from the concrete frame providing temperature stability and a high performance thermal envelope to reduce infiltration and thermal conduction gains.

This innovative organic facade design using sustainably sourced timber louvers contributed to an overall reduction in energy demand by 35% in comparison to typical buildings of this type in Jakarta. The primary aim is to reduce water consumption with high efficiency, low flow and high quality fittings. This in combination with the high rainfall rates and a grey water recycling system has reduced fresh water demand in excess of 25%. The rainwater recovery system uses the extensive green roofs and landscape realm to collect water in subterranean tanks integrated with the building foundations.These two features alone make this development one of the most sustainable in Jakarta and at the forefront of the Greenship rating system of Indonesia.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Atkins
www.atkinsglobal.com

More projects by this architect

Window of Guangzhou

Asia Aerospace City

Cloud Computing Park

Alila Jabal Akhdar

The Oval

More Projects

 
Vola
ECOWAN