THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Inverted Warehouse/Townhouse, New York, United States 
Thursday 05 Jan 2012
 
Turning things upside down... 
 
Photos: Dean/Wolf Architects Text: Dean/Wolf Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Dean/Wolf Architects build an excavated escape in the heart of the city 

The Inverted Warehouse/Townhouse is an addition and renovation of a Tribeca loft building. The existing structure, a traditional New York warehouse covers the entire lot, consuming the exterior space traditional in domestic construction. Inverting the conventional townhouse organisation recovers this coveted ground.

Dissipating energy into the dark centre of this converted warehouse, three double story voids animate the missing 'garden' of the townhouse providing light, air, and visual contemplation. Admitting light and townhouse 'garden' uses, these new spaces provide the structure for domestic life. Exterior court, reading court, and playroom are suspended into the void.

Conceived as new construction built upside down into an existing building, they dissipate a radiant energy into the host. Self-structuring corten steel panels are suspended into the voids, their shingle style layering allowing the frameless burgundy glass to float down through the walls. The suspended corten structure extends into the double height volume of the playroom with two story shelving.

Continuing the flow of dissipating energy, the downward trajectory opens the floors of the lower levels, inserting two glass floors. Framed with rolled corten sections, they connect the spaces vertically while opening them to light. Countering the downward hanging of spaces is a courtyard layer of silicone-glazed glass, which lifts delicately to the skyline.

Consistent with the logic of inversion, the main entry is onto the fifth floor. Opening onto the tense juxtaposition of exterior and interior voids, the garden lifts to the rooftop while the stair court descends into the private spaces. Two sequences separate public and private routes through these spaces. The upward route joins the public spaces, ending in a continuous roof deck inhabiting the larger space of the city. The downward route traces the inversion into the bedrooms, playrooms, and study through the stairs, culminating in the glass floors and extending a view back up through all the gardens to the sky.

Key Facts

Status Built
Value 0(m€)
Add your name to this project
Dean/Wolf Architects
www.dean-wolf.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site