WAD 2014

WEDNESDAY 30 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Two Hulls House, Nova Scotia, Canada 
Wednesday 04 Jan 2012
 
Walking in the air... 
 
Greg Richardson Photography 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Canadian architects design residence which floats over the shoreline 

This project is situated in a glaciated, coastal landscape, with a cool maritime climate. The geomorphology of the site consists of granite bedrock and boulder till, creating pristine white sand beaches, and turquoise waters.

The two pavilions float above the shoreline like two ship's hulls up on cradles for the winter, forming protected outdoor places both between and under them. This is a landscape-viewing instrument; like a pair of binoculars, first looking out to sea. A third transverse ‘eye' looks down the coastline, and forms a linking entry piece. A concrete seawall on the foreshore protects the house from rogue waves.

This is a full-time home for a family of four; consisting of a ‘day pavilion' and a ‘night pavilion'. One approaches from the understated land side between the abstract, library ends of the two pavilions; then either passes through towards the sea, or left into the living pavilion, or right into the sleeping pavilion. One structure contains a central core, while the other contains a side core. The seaward ends of the two main forms (living and master bedroom) delaminate, creating protected outdoor porches, or night time ‘lanterns' over the water. The third linking form contains the generous entry foyer, core, and the kitchen. The great room contains a floating 30' totemic hearth.

The challenge of the custom house remains a fertile research vehicle in the education of an architect. This is a steel frame house, with a wood skin. Its white, steel endoskeleton resists both gravity loads and wind uplift. The 32' cantilevers and concrete fin foundations invite the sea to pass under without damage. The wooden rain screen consists of 8" vertical, board-on-batten on the two ‘hulls', while the linking piece is a monolithic block of weathered wood inside and out, clad in 4" horizontal shiplap. The lantern ends dematerialise by eliminating the 1" channel joints. The fenestration of the ‘binocular' ends is minimalist curtain wall with structural silicone. The side elevations contain storefront glazing. The concrete floors contain a geothermally heated hydronic system. This sculptural, yet calm and mature project contains generous white volumes on the interior, and exhibits the ironic monumentality of boats on the exterior.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
MacKay-Lyons Sweetapple Architects
www.mlsarchitects.ca
 
Vola
ECOWAN