WAD 2014

WEDNESDAY 20 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Glass Loggia House, Sydney, Australia 
Wednesday 04 Jan 2012
 
Drawing the curtains... 
 
Photography by Nic Bailey (01) and Sharrin Rees (02-07) 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Allen Jack+Cottier add a stainless steel mesh curtain to their innovative residential design 

Located in the Sydney suburb of Glebe, just 2km from the city centre, the site is occupied by a grand two storey High Victorian style residence, circa 1870. Although the house is not a heritage item, together with its mature and eclectic Victorian gardens it is a contributory site in the local conservation area.

Work on the site began in 2002 with design of the front and rear gardens by landscape architects Terragram. Once a private zoo, Terragram's ‘Garden of Ghosts' retained and reused existing features to create a ‘seasonal chameleon' with canopies of flowering wisteria and walls of rampant ivy.

By 2006, quirky additions over time had created a rich and magical context in which AJ+C were asked to provide an additional dining area and bedroom with en-suite to the house, and address the lack of winter light in the formal living space. They conceived a double volume glass loggia that would be sheltered from the hot western sun by an existing cypress stand, to create an outdoor room in a way that acknowledges and accentuates the grand scale of the existing building, and is appropriate to the conservation area.

The loggia and new rooms are designed to explore and exploit the ambiguities between what is inside and what is outside. The loggia has the feel of a surreal garden element, creating an atmospheric space for contemplation, children's play and entertaining guests. A stainless steel mesh curtain shading the whole northwest façade operates to transform the spatial qualities of the garden for different family functions, and changes the perception of the new and old adjoining spaces.

The design respects the building's heritage by: Demolishing non-original building fabric that detracted from the appearance of the building, creating a transparent addition that is sympathetic to the scale and form of the principal building and constrains all of the new fabric beneath the eaves line of the principal roof. It adopts robust contemporary detailing using lightweight metal and glass materials in contrast to the existing visual character of the principal building. Furthermore, the minimal physical impact on the existing fabric of the house and new works enable the rules of reversibility to apply.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Allen Jack+Cottier

More projects by this architect

Meriton Apartments

Macquarie Park Village

Allen Jack + Cottier student housing

Milson Island Indoor Sports Stadium

Residential building for St Catherine's College

More Projects

Latest Jobs in Sydney

Senior Architect

Project Architect

Senior Interior Architect / Planner

Documentation Architect - Revit

Architect - Vectorworks

 
Vola
ECOWAN