WAD 2014

MONDAY 28 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Nakahouse, Hollywood Hills, United States 
Tuesday 03 Jan 2012
 
A touch of Hollywood glamour 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

XTEN Architecture build striking home on the Hollywood Hills 

Nakahouse is an abstract remodel of a 1960's hillside house located on a west facing ridge in the Hollywood Hills, just below the Hollywood sign. To the south and west are canyon views; to the east is a protected natural ravine, with a view of Griffith Park Observatory in the distance.

The existing home was built as a series of terraced volumes on the downslope property. There was little relationship to the site, the interiors were closed to the views and were cut off from one another.

Due to geotechnical, zoning, budget and ecological considerations the foundations and building footprint were maintained in the current design. The interior was completely reconfigured however, and the exterior was opened up to the hillside views and the natural beauty of the surroundings. An extreme cantilevered terrace was added to link the kitchen/ dining area with the living room, with a steel stair leading to a rooftop sundeck. Terraces were also added to the bedroom wing and the upper master bedroom suite to extend the interior spaces through floor to ceiling glass sliding panels that open and completely disappear into adjacent walls.

A series of abstract indoor-outdoor spaces with framed views to nature are rendered in white lacquered cabinetry, white concrete epoxy floors, white plaster and white steel. One room pours into another, eliminating clear division or division between spaces, and providing the illusion of weightlessness. The series of interconnected terraced spaces connect the rooms to each other and to the outdoors, lending further to the concept of an ‘uncontained' space, with no rigid beginnings or ends. Air moves freely through a circuit created by the new design - the home doesn't need or have air conditioning.

Environmentally, the house is designed to be passively cooled, with sliding glass panels that open in the north, east and west directions and take advantage of prevailing hillside breezes. Operable clerestory windows at the second floor create a thermal chimney to extract warm air from the residence, and a high performance Sarnofil roofing system minimizes heat gain from the roof. Strategies of structural reinforcement were developed to re-use the existing foundations and framing, which eliminated the need for additional foundations and grading. High efficiency fixtures and appliances, recycled content in the concrete floors and interior furnishings, and drought resistant landscaping also add to the overall energy profile of the house.

The contrast between the interior and exterior of the house is intentional and total. While the interiors are light and fluid, the exterior walls are finished in a black, monolithic Meoded venetian plaster system. These deep black plaster walls act as a net, holding the home in place, while still allowing it to move in interesting directions. The black exteriors add definition to an interior that tries to escape it. Although the footprint is still small, it is now rivalled by giant views through the floor to ceiling glass-sliding panels. Exteriors open up the breath-taking hillside, taking advantage of surroundings once disregarded by the original home.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
XTEN Architecture
 
ECOWAN