THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Villa Roces, Bruges, Belgium 
Tuesday 03 Jan 2012
 
House in the woods 
 
Govaert & Vanhoutte 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Govaert & Vanhoutte Architects design a house in the shape of a glass box in the forest surroundings of Bruges 

Villa Roces is integrated in an oblong terrain of around 70m long and 30m wide, situated in the forest surroundings of Bruges. The concept embodies a 50m long and a 4.20 m high wooden wall flanking a 6m wide glass box.

The house is built along a wall with the intention to meet the lack of light and reflect the presence of the forest. The overall low height is due to the use of split levels, visually minimising the impact in its surroundings. The 50m long wall functions as a backdrop for the transparent volume. The wall is not only visible at the outside, but also continuously visible from the inside. Given the transparent character of the box, the inside space is filled with clearly defined boxes and volumes that incorporate the structural elements.

The glass box is indented at three sides: To give access to the underground parking space, to develop the swimming pool and to give access, at the backside of the house, to the master bedroom and annex bathroom. The ground level, on full height, includes the income, kitchen, dining room and a living room with fireplace. The kitchen can be separated from the dining room with a big sliding door. The bedroom section of the children and the master bedroom are situated one above the other, both on split-level towards the living room. In front of the master bedroom there is a secondary sitting room which spatially makes the transition to the handled levels. A slope connects the living room and the bedroom section of the children.

The importance of these levels and heights is to maintain a continuously horizontal box, to enable its contrast to the verticality of the trees. The underground parking space is situated underneath the living room and kitchen. The underground level minimises the entire volume above the ground level, giving the house the visual impression of a big pavilion.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Govaert & Vanhoutte Architects
www.govaert-vanhoutte.be

More projects by this architect

D-Hotel

D-hotel

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site