THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Jõekaare Residential Tower, Tartu, Estonia 
Tuesday 03 Jan 2012
 
Setting the benchmark 
 
Courtesy of Lukas Schaller and Atelier Thomas Pucher 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Atelier Thomas Pucher completes first building of new residential scheme in Estonia 

Jõekaare Residential District is a project that came out as the winning scheme of an invited international competition in 2006. The site is located on a former industrial area in the southern suburbs of the City of Tartu, Estonia's second largest city with over 100,000 inhabitants. It is characterised by its exceptional position on a peninsular of the central Estonian Emajõgi river, overlooking the spectacular landscape of a natural reserve on its opposite side.

The River Tower is the first realised building of the scheme, with construction completed in August 2008. When finished, as expected in 2014, a total of nine buildings with 440 apartments and approximately 1,000 inhabitants will be settled there.

Due to the suburban position of the site it was necessary to design a distinctive neighbourhood where people can appreciate the advantages of their individuality but also enjoy a sense of community and a sense of togetherness. Responding to the situation given by the urban and natural environment, the architects developed two types of buildings.

While the one along the riverside represents the villa type (The River Tower), the other, facing the city, tends to be a more urban type (The City Slab). The orientation and position of the buildings is designed in order to enable optimum views and privacy for all apartments, but also creating a central public plaza in between, ideal for community interaction and for children’s play.

Project completed in cooperation with Bramberger [architects]

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Atelier Thomas Pucher
www.thomaspucher.com

More projects by this architect

Cube of Education - Amstetten School Campus

Atelier Thomas Pucher

Healing Gardens

Vaikuse Aed - The Garden of Silence

The Garden and the Tower: The OIC Headquarters

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site