WAD 2014

SATURDAY 2 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
HMAS Creswell Griffiths House, Jervis Bay, Australia 
Thursday 22 Dec 2011
 
Lapping timbers reinterpret building's heritage 
 
BVN Architecture 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New building determines its own built language while being sympathetic to its environment 

Griffiths House is located on the site of HMAS Creswell in Jervis Bay, and provides short term accommodation for Officers of the Royal Australian Navy who undertake leadership and management training. HMAS Creswell, established in 1915, has major national heritage significance and the site is characterised by elegant white washed weatherboard buildings.

The new building sits in an ambiguous zone, alongside more modern buildings of the 1970’s, yet not sitting amongst the original graceful timber and terracotta tiled building stock of Creswell. As such this new building has determined its own built language, in an economic and robust manner whilst being sympathetic to its environment. It utilises the weatherboard cladding and vertical proportioned windows of the original building stock and picks up the gentle curved timber ‘bell’ detail typical in the decorative verandah elements of the original buildings.

It employs simple yet highly effective sustainable devices to create a comfortable internal environment without the need for mechanical ventilation. It is a reverse brick veneer construction which provides thermal mass to the building, with a lightweight ventilated external skin. The corridors are connected vertically with ventilated skylights and voids, and the bedrooms share an outdoor deck, which allows all rooms to be cross ventilated.

The lapped white boards across the majority of building surface, the open boards over stair windows and verandahs, the curved 'bell' at each floor level and the deep reveals provided by the shared decks creates a play of light and shade. This restrained composition allows the single material across the building's facade to be modulated with texture, depth and interest.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
BVN
www.bvn.com.au

More projects by this architect

Taronga Zoo

Ravenswood School for Girls

Robina Hospital Expansion

 
Vola
ECOWAN