WAD 2014

SATURDAY 2 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Research Innovation Learning and Development Centre, Exeter, United Kingdom 
Friday 16 Dec 2011
 
Devereux Architects get green light 
 
All images: Devereux Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Exeter hospital to gain Research Innovation Learning and Development Centre 


Devereux Architects has received planning permission for a state of the art Research Innovation Learning and Development Centre (RILD) at the Royal Devon and Exeter (RD&E) Wonford Hospital site. The £19m development, procured under the P21+ framework, is in partnership with the RD&E NHS Foundation Trust, Peninsula College of Medicine and Dentistry and the University of Exeter and is the sixth P21+ project Devereux Architects has won this year.

The new RILD centre, which is being built by Principal Supply Chain Partner Interserve, will include a medical research facility, part-funded by the Wellcome Trust and Wolfson Foundation, and two floors of laboratories which will focus on research into the treatment of conditions such as diabetes and obesity. Facilities will also include a redeveloped postgraduate education department, a clinical research and training facility, a faculty of health and social work provision with e-learning suites, a suite of seminar and conference facilities and a ground floor café.

The building will provide 7,250 sq m of new space over four floors and will feature innovative sloping masonry facades, recessed terraces with dramatic views over Exeter and a two storey link to the existing Peninsula building. The design concept revolves around a central ‘hub’ space between the two functional wings which spatially links all the different activities. Users will be encouraged to interact in formal and informal meeting spaces on each level; visual or physical links across the space will enable real connectivity and integration whilst maintaining critical security, privacy and hygiene control. The design will replace out-dated low profile facilities with a high density landmark building situated on the Barrack Road edge of the hospital site.

Jonathan Harford, Project Director, commented: “The building is particularly interesting as it brings together three elements under one roof: education, research and healthcare. The open plan setting will create a contemporary and stimulating environment for students, staff and visitors.”

The building will benefit from a number of sustainable features including photovoltaic panels on the roof which will provide a 10% renewable energy source on site, vertical external timber louvre fins for solar shading, air source heat pump technology and a heat recovery system from the laboratories. The development is expected to achieve a BREEAM ‘Excellent’ rating and is due for completion in October 2013.

Key Facts

Status Planning approved
Value 0(m€)
Devereux Architects
www.devereuxarchitects.com

More projects by this architect

Worthing hotel development

Addenbrooke's Hospital Masterplan

Langley Green Hospital

Addenbrooke's Strategic Masterplan

Centre for Education, Innovation and Research

More Projects

 
Vola
ECOWAN