WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

House Venter, Cape Town, South Africa

Friday 16 Dec 2011
 

A palace in the mountains

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Family house in foothills of Table Mountain designed in sync with Nature's rhythms 

The site for House Venter is situated on the northern extremities of a private estate, at the foothills of Table Mountain. The brief called for a large family home to accommodate five bedrooms and a guest suite.

Although a natural flow between the various areas was important, privacy between the bedrooms and the living areas was paramount - as was the need to address sunlight and the strong summer winds.

The very steep and irregular-shaped site informed the design and shaped the building on four separate levels; each staggered back, respecting the natural contours of the land. The result is a building that has a natural flow, is completely private and sheltered from the summer southeasterly winds.

In the main living areas on the second level the interior and exterior transition is seamless with the level lawn, pool and courtyard all integrated with the living areas. Sun in the summer solstice is controlled by a series of sunscreens, roof overhangs, specialised glass and pergolas. In the winter solstice, the sun penetrates deep into each room.

To reduce the overall mass of the building the concept was to split the programme into five pavilions, each with their own roof, creating a village-like feel. These pavilions are connected to each other with glass-roofed passages and galleries, which also act as gutters for the various pitched roofs, allowing the possibility of harvesting rainwater.

It was the intention from the outset to make the user gained a heightened awareness of not only the spectacular natural environment which surrounds the property but with the weather patterns and elements, the changing patterns of light throughout the day, winter storms or summer winds, blazing sun or moon shadow.

The building shifts in expression from solid weight below, forming a cave-like environment, to transparent lightness above, evoking memories and emotions of camping under the stars.

The house was meticulously detailed in every respect from the landscape right through to the smallest interior detail.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Paolo Deliperi architect
www.pdarchitect.co.za
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site