THONET

WEDNESDAY 1 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Sensualscaping, London, United Kingdom 
Friday 16 Dec 2011
 
The garden within 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

21/12/11 Katiushka Borges, London
This is so organically amazing, sinuous, sensual movement of lines that embrace. Going up or sliding down...what a pleasure!!!
Well done Atmos Studio! beautiful piece of work!
17/12/11 Tamara, Fort Collins
Amazingly Gorgeous! This is like Victor Horta meets the contemporary Arts and Crafts! (meaning Greene & Greene). Just stunning!
 

Award Entry

The house as organic inhabitable landscape fluidly connecting inside and out 

Sensualscaping uses highly articulated interventions to refurbish and extend a large Victorian house in Clapham, London, bringing the spirit and sensuality of the rear garden deep into the house.

It choreographs a sequence of luxurious sculptural spaces that carefully mirror the clients' lifestyle, connecting the spaces of their various passions - cooking with entertaining, reading with writing, gardening with every aspect of everyday life. The rear-walled oasis was the prime generator for a scheme which weaves a sense of the organic and the exterior throughout the building, offering a sense of outdoor nature amidst the creature comforts of home.

The house centres on a living room flowing effortlessly out into the garden (and vice versa) - its rear glazing dissoluble as disappearing sliding doors, its roof supporting a second garden above - a patio at the foot of the master bedroom. Walls and floors drift from the interior out to the great outdoors; study, kitchen and living room all penetrate the delicate rear blade of glass, their pockets expanding to form great hills and planters, the floor curling into a series of steps and an elevated seating area above the sloping lawn.

Ceiling slots carve serpentine rivers of light that slide through all apertures and across the sequence of spaces. Delicate pairs of thin skirting lines flow between the spaces, tracing their edges and framing passages, dramatically expanding into the stair's sinuous web of curvaceous lines, climbing and wrapping throughout the first floor.

The staircase (entirely digitally fabricated) offers a gradual, elegant journey upwards into light, skimming across sensual horizontal treads that curl and blend into a vertical wall composed of a mesh of lines - timber strands that appear to hang like threads from the filigree bars of the landing balustrade above, pulled back like a curtain to let the gaze through.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Atmos Studio
www.atmosstudio.com

More projects by this architect

Roominaroom

Woven Nest

Latest Jobs in London

Qualified Architects.

Senior Interior Designer

Senior Project Architect - Studio Manager

Marketing and Submissions Coordinator

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site