WAN Awards

SUNDAY 21 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

500m² Living Room, Vienna, Austria

Monday 05 Dec 2011
 

New take on outdoor living

 
photographer: hertha hurnaus 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Family house in Vienna merges garden with living spaces to create '500 sq-m living room' 

A family with one child and maybe more to come dreams of moving from their apartment in the middle of the city to a house at the periphery with plenty of green. They envision children playing in the grass, the parents and their friends sitting amongst them, and all around nothing but green, trees; pure nature.

The purchased property is a 500 sq-m plot, a grassy meadow with trees. Four levels, three above ground and one below, are to yield a total of 300 m² of living space. In order to retain the character of the original meadow, the ground-floor living and dining areas are tied to the garden in a generous sweeping gesture. This gives the feeling of a 500 sq-m living room composed of outdoor and indoor spaces.

The tail end of the swoosh tapers to human scale forming smooth, shallow depressions for sitting, curvilinear furniture, a pool and a terrace with rounded corners. The sweeping gesture on the ground floor is made of semi-transparent polycarbonate elements.

The ephemeral character of the material is also employed in the façade of the top floor, giving it the appearance of an airy, hovering swoosh. On the rooftop, the patch of meadow removed from below is woven into the undulating green office landscape. Grassy green fields on several levels are interspersed with ephemeral swooshes of space.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Caramel architekten zt gmbh
www.caramel.at
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site