THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
House in Leiria, Leiria, Portugal 
Wednesday 30 Nov 2011
 
Leira's new beauty spot 
 
Fernando Guerra | FG+SG • ultimasreportagens.com 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Multiple lots encompass views of surrounding landscape from high ground 

The house is located in a typical peripheric urbanization of Pousos, a parish of the municipality of Leiria. Situated east of the city and at high ground, it works as a sort of panoramic belvedere over Leiria. So as to ensure more space and complete access to the faraway view, the owners bought the three lots ahead, over the 'cliff'.

Although each lot allowed for the construction of a basement and two more storeys, usually compacted and isolated in the centre of the lot, this assemblage allowed the possibility of having a lower house which embraced portions of the garden space.

When the architects went to the place for the first time, the streets surrounding the lot had already been made and, because of the earth displacement necessary for street-making, the land rose suddenly, starting from the sidewalk, like a suggestive construction of a topographic nature.

In the surroundings, all the neighbouring houses were already built and circled the lot in an L-shape configuration. The conception of the house emerges directly from the way they observed this reality.

Dealing with a single-family house of large dimensions for local standards, they chose to divide the construction volume in two parts. Half of the construction is buried, like a negative of the land, and assumed as being a part of it. Over that half-land, a second volume is placed, long and flattened, in apparent white concrete.

In the lower volume are located the technical areas, the lesser-used areas or those of support. In the upper volume the socials areas gather around a main courtyard, and the bedrooms around a private second one. After all, the main characteristic of this house is the way its dialectical feature comes about: the underground, 'natural' half of the building, its upper half, floating and 'artificial', and the life flowing between the two.

One face, introverted, intimate, of shadow or reflected light; another, open, glowing, transparent, from where it is possible to enjoy the distant horizon. In the end, the architects wanted to understand the life and personality of those who come to them in search of a house design, and try to give them a new meaning for everyday life.

Architecture: ARX PORTUGAL, Arquitectos Lda. Nuno Mateus e José Mateus c/ Sofia Raposo, Bruno Gonçalves, Pedro Jesus Engineerings: SAFRE, Estudos e Projectos de Engenharia Lda. Construction: Manuel Mateus Frazão.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
ARX Portugal Arquitectos
www.arx.pt

More projects by this architect

House in Possanco

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site