THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
House YY, Kanagawa, Japan 
Wednesday 30 Nov 2011
 
Y not? 
 
Yo Yamagata 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Five mixed domains create dynamic relationship with the natural surroundings of this family home 

The house is nestled in a site located quietly at the foot of a mountain by a natural forest. Two maple trees serve as the 'eye-stoppers' of this approach, to the side of the site's entrance. Another large maple tree, not less than 10m in height, stands at the southernmost end of the site.

The architect set up the following five domains which hold different qualities within the space: 'Nature', to which the hand of any person outside the site is not in contact with; an artificial garden within the site; exterior space surrounded with architectural elements, such as a roof and a wall; open interior space greatly open to the exterior, and finally an interior space surrounded by a wall.

The layer which put these five domains in order in the direction of north and south was built first. Next, the operation in which it deviates from this layer was added. For example, the hill which carried out sedimentary intrusion to the yard so that it might continue from a mountain, the terrace under a maple tree, the courtyard between living and dining room, the bathroom which 'jumps' out to the terrace, the approach space under bedrooms, etc.

Through these operations, stratified composition becomes ambiguous. Using the level difference - the ground line of the site goes up from the passage of approach by 1m - the building is constructed so that it may be half-buried.

The height of the building is deliberately low, and it stands still so that it may nestle up moderately to the mountain of a western green tract of land. In the floor of the building, six different levels were set up and connected, being gently articulated with a level difference lower than eye-level.

Various scenes which cross the layers develop as they go up spirally from the passage of approach to the topmost terrace on the second floor. In this house, people can find their own place of comfort and in which they can live according to season, time zone, weather or feeling.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
YO YAMAGATA ARCHITECTS
www5d.biglobe.ne.jp/~yoy
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site