World Architecture Day 2014

THURSDAY 17 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Stone House, Luberon Valley, France 
Tuesday 29 Nov 2011
 
A house in ruins 
 
All photos by Hervé Abbadie 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Carl Fredrik Svenstedt builds with stone from the Pont du Gard within ruins of original farmhouses 

The house is built on an abandoned farm overlooking the Luberon Valley, a protected regional park with strict guidelines imposing traditional building materials.

The ruins of the farmhouses were preserved so as to frame the new house, while the guesthouse and pool were inserted within the old stone walls. The main house is built with solid sandstone blocks of 50 x 50 x 200cm, quarried next to the Pont du Gard and extracted since Roman times.

The building principle is almost childlike, giving freedom to stagger or skew the blocks to make openings or to give texture. The thick walls of the house also create thermal mass, breathe and do not require insulation, even in this area of hot summers and snowy winters.

The rest of the house is either in concrete or larch wood, with large bays in triple-glazed timber frames. The interiors are left untreated, with concrete floors and birch plywood ceilings. The 200m2 main house is built as a large shading roof straddling a dense bedroom wing.

The glazed living room and open terraces under this roof maintain the transparency between the courtyard to the south and the broad views down the valley to the north. The open plan of the bedroom wing is structured by three distinct plywood volumes, like large crates integrating storage and wet spaces.

Hidden sliding doors divide the space into bedrooms and bathrooms depending on occupancy. A timber garage completes the square plan of the main house, and frames the narrow entry passage along the ruins that also leads to the 35m2 guesthouse, with its staggered stone wall.

The linear concrete pool at the end of the passage is built into the ruins, such that one swims inside the old walls.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Carl Fredrik Svenstedt Architect
www.carlfredriksvenstedt.com

More projects by this architect

Carl Fredrik Svenstedt Architect

BORÅBorås park pavilions and skating rink

Carl Fredrik Svenstedt Architect

 
ECOWAN