THONET

MONDAY 20 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
La Lucia, Durban, KwaZulu Natal, South Africa 
Tuesday 29 Nov 2011
 
Screened sanctuary 
 
SAOTA 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

A seaside garden retreat gently nestling between protected milkwood trees 

The brief called for a relaxed family holiday beach house on the North Coast of KwaZulu Natal, South Africa. The building has been sensitively designed to gently nestle between protected milkwood trees in an area that has strict environmental controls.

A sense of arrival is enhanced by an austere entrance flanked by two of the milkwood trees. The cinematic panorama is only revealed as one enters the double-volume hallway. The ceilings are clad with aligned timber slats which draw the eye to the seascape ahead.

The ground level can be enjoyed as one continuous space or arranged into more individual and private spaces. All the spaces open up either onto the sea-facing pool deck or to the afternoon sunlit garden on the west. The four sea-facing bedrooms are located on the upper level and open onto private individual terraces.

The east sea-facing façade is 'wrapped' with a series of bronzed anodised aluminium sliding screens that cocoon the structure entirely or in part. The screens, inspired by the milkwood trees, create the home's signature.

The interiors by Antoni Associates express simplicity and restraint while making the home comfortable and cosy. Sand-coloured polished concrete floors, bleached timber, natural leathers and grey linens are anchored by soft neutrals and countered with touches of charcoal, teal and azure.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
SAOTA - Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects
www.saota.com

More projects by this architect

Nettleton 199

First Crescent

Cove 3

Sow Geneva

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site