THONET

THURSDAY 30 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
New Mission Hall, Plaistow, West Sussex, United Kingdom 
Friday 25 Nov 2011
 
Third life for country chapel 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Resonances of original chapel seep through new three-bedroom family home 

The site was formerly the location of a converted chapel. Having suffered severe subsidence, the clients decided to demolish it and build a new three-bedroom house which would take better advantage of the site.

The site is at a prominent bend in the road where an old drover's track meets a large oak tree, marking the boundary of this small village. The architects realised that in replacing it they needed to take full advantage of the long views across the surrounding farmland.

The building's composition resulted from a response to its local and historic context. In plan, it is broken down into two slim, offset blocks. The block facing the road has an apsidal form; a memory of the demolished chapel.

The two storeys of the house are distinguished on the outside by the white brick plinth of the ground floor and the pale render and tile hung walls of the upper floor, echoing local vernacular construction. This distinction is continued internally with the expansive first floor living area contrasting with the private sleeping quarters of the ground floor, which is dense with detail and materials, including oak, black stone and a brick vault.

The house and garden were designed as a single entity, carefully integrating the project into its site. A strip of planting extends from the house along the central axis, following the underground routes of the rainwater harvesting and heat pump: a visual indicator of the sustainable technologies that have been integral to the design.

This house engages with its wider landscape and fully utilises its unique setting, giving the clients a dramatic and comfortable home and continuing the variety, scale and material richness of the village.

Sustainability: The house uses a ground-source heat-pump, passive solar techniques to make use of thermal mass and recycles rainwater.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Adam Richards Architects
www.adamrichards.co.uk

More projects by this architect

Ditchling Museum of Art + Craft

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site