WAN Awards

THURSDAY 20 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Belvedere Residence, Belo Horizonte, Brazil 
Tuesday 22 Nov 2011
 
Everyday leisure 
 
Anastasia Arquitetos 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Architectural approach seeks to privilege the full integration of external/internal areas 

The 370 sq m residence distributed in two levels is situated in a residential neighbourhood. The architectural approach seeks to privilege the maximum integration of external and internal areas, mixing up their boundaries and amplifying the feeling of spaciousness. Due to the reduced size of the site, residual and crossing spaces were practically left out, i.e. there is no entrance hall on behalf of a visual permeability with the entrance garden achieved through large pivotal doors in the facade.

The rooms are illuminated by large doors in the front and back facades and also by matted glass locking (u-glass that acts as a good thermal insulation due to the existence of an air layer between the glass sheets) between the lagged cover labs. A glass cover over a concrete pergola complements the illumination through an indoor garden. Therefore, the house is flooded by zenithal and indirect natural light that besides avoiding artificial lighting during the day, also avoids excessive heat from direct sunlight.

The prevailing wind comes from the street, thus the entering doors work as regulators of wind speed. Totally opened in the summer, praise cross ventilation, or closed in the winter, or even semi opened if little ventilation is desired. Due to the large spans desired and to the large porch swing, the upper walls are concrete beams built by ripped forms of wood left apparent. Its aesthetics comes from a structural option, hence follows that it is not decorative.

This structural gymnastics was important, as the support pillars on the porch would be contrary to the intention of integration between interior/exterior as desired. The result was a light weighted (despite its aesthetics of exposed concrete), lighted and ventilated, with pleasant and proportional spaces that put into to practice the initial desire to the best possible use of external area.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Anastasia Arquitetos
www.anastasiaarquitetos.com.br

More projects by this architect

ResidĂȘncia Vila Castela

House in Nova Lima

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site