World Architecture Day 2014

SUNDAY 20 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Ivor Crewe Lecture Hall, University of Essex, Colchester, United Kingdom 
Thursday 10 Jan 2008
 
Shining light in Essex 
 
Photography: Charlotte Wood 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

19/05/11 Robert, London
Another example over style of substance. This is a lecture hall so let's think about that word "lecture". What is the principal activity undertaken by participants in a lecture? Note taking and discussion. And where is the provision for students to do this? There isn't. Major fail. Prince Charles was right, this building is a dustbin.
Click for more ...
12/05/09 Tim, Henley
As pleasing and modern as the structure looks now, what will it look like in ten years time? I would suggest it will date quickly and will as many other buidlings made out of experimental materials have become, dull and out of place. An extravegance and boost to the ego of those who design them.
 

Ivor Crewe Lecture Hall 

Located in Colchester, this new Lecture hall completed at the end of 2006 is the latest shining touch to the University of Essex Campus. Sitting within the central part of the campus, the new oval shaped building surprises and shines with its unusual design and the material mix of stainless steel and glass. The building, one of the largest lecture halls of any UK higher education institution, will provide the university with an academic lecture and theatre facility with a seating capacity of 1,000 people. As a venue, the facilities can be subdivided into two independent parts, enabling the University to organise and host exhibitions, conferences and other examinations.

About the construction itself, the Lecture Hall is sited on a sloping area, sitting on a grid of concrete ground beams supported off piles. The structure of the building is formed of in situ concrete. The roof is being supported by a combination of laminated timber and steel beams. On the internal side of the building, the walls are built with a mix of concrete, block work and partition walls, forming an acoustic barrier for the main auditorium.

Initially imagined to be covered with copper, the building features UGIBRIGHT stainless steel cladding. UGIBRIGHT, a high reflective stainless steel chosen by the architects for its aesthetic aspect, gives a specific “signature” to the building itself. Traditional interlocking shingles used as a cladding solution, UGIBRIGHT reflects its surroundings whilst playing with the light, a true chameleon.

Traditionally used by sub-contractors, the shingle technique perfectly forms the oval shape of the building. Easy to install, the shingles dimensions here are 2000 mm x 450 mm.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Patel Taylor
www.pateltaylor.co.uk
 
ECOWAN