WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Paris PARC, Paris, France 
Friday 18 Nov 2011
 
A walk in the PARC 
 
All images © BIG 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Impressive design group wins competition for University research centre in Paris 


BIG + Paris-based architects OFF, engineers Buro Happold, consultants Michel Forgue and environmental engineer Franck Boutte is the winning team to design the new 15,000 sq m research centre for Sorbonne’s Scientific university Université Pierre et Marie Curie in Paris.

The new multidisciplinary research centre, Paris PARC, located between Jean Nouvel’s Institut du Monde Arabe and the open green park of the Jussieu Campus will become a significant addition to the campus, strengthening the international appeal and openness of the leading French University for Science and Medicine.

The facility will bring together academic scholars and the busi¬ness community, while re-connecting the university physically and visually with the city of Paris. The winning team was honored as the best design among proposals from MVRDV, Lipsky Rollet, Mario Cucinella and Peripherique.

Paris PARC is located in the visual axis of the Notre Dame Cathedral in a dense context of university buildings from different historical periods. BIG proposes a building geometry that adapts to the specific conditions of all adjoining sides, optimised for daylight, views and accessibility.

The three-dimensional envelope retracts from the neighboring facades, opens up towards the square of Institut du Monde Arabe and the park, and folds into a publicly accessible rooftop landscape, resulting in an adapted sculptural building volume situated between the emblematic architectural monuments of the university.

Bjarke Ingels, Founder at BIG details: “As a form of urban experiment the Paris PARC is the imprint of the pressures of its urban context. Wedged into a super dense context - in terms of space, public flows and architectural history - the PARC is conceived as a chain of reactions to the various external and internal forces acting upon it.

“Inflated to allow daylight and air to enter into the heart of the facility, compressed to ensure daylight and views for the neighboring classrooms and dormitories, lifted and decompressed to allow the public to enter from both plaza and park and finally tilted to reflect the spectacular view of the Paris skyline and the Notre Dame to the Parisians.”

A central canyon provides daylight and a visual connection between laboratories and offices. In the atrium a cascade of informal meeting spaces lead to the public rooftop terrace and faculty club. A public stair to the rooftop offers glimpses into the activities of the laboratories which are divided by transparent walls throughout the building to ensure visual connections between the working spaces. The upper levels have panoramic views towards the Notre Dame and the skyline of Paris.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Bjarke Ingels Group
www.big.dk

More projects by this architect

Smithsonian Institution South Mall Campus

West 57th Street

BSN7

Givskud Zoo

The BIG Maze

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site